Uslužbenci v javnem sektorju kmalu dobijo regres: kako visok bo

Slovenija 09. Mar 202405:37 0 komentarjev
Bled
Foto: PROFIMEDIA

Regres za letni dopust za uslužbence v javnem sektorju bo letos izplačan prej kot pretekla leta.

Sredi januarja so vlada in nekateri sindikati javnega sektorja podpisali dogovor o delni uskladitvi plač z inflacijo, ki vključuje tudi dogovor o izplačilu regresa za letni dopust.

Običajno so zaposleni v javnem sektorju regres dobili z izplačilom majske plače, torej 15. junija. Letos pa ga bodo prejeli prej, in sicer že naslednji teden, po dogovoru najpozneje do 14. marca.

Regres bo v višini minimalne plače, kar je zakonsko najnižji regres, ki ga lahko izplača delodajalec.

Minimalna plača znaša 1.253,9 evra bruto. Ker regres v tej višini ni obdavčen, bodo tako na račune prejeli celoten znesek, torej 1.253,9 evra.

Sindikati so sicer želeli, da bi se z vlado dogovorili o višjem regresu. Finančni minister Klemen Boštjančič je sicer dejal, da ne zavračajo možnosti, da še pride do kakšne spremembe, predvsem za tiste z najnižjimi plačami, a čas za to je do konca junija in na vladni strani to povezujejo s siceršnjimi pogajanji, ki potekajo, je poročala STA. Če bi prišlo do dogovora o višjem regresu, bi uslužbenci razliko do novega zneska dobili naknadno.

Z junijem višje plače v javnem sektorju

Sindikati in vlada so se dogovorili tudi, da se bodo plače v javnem sektorju z junijem uskladile v višini 80 odstotkov inflacije. Ta je bila med decembrom 2022 in decembrom 2023 po podatkih Statističnega urada RS 4,2 odstotka, kar pomeni, da bo vrednost plačnih razredov plačne lestvice višja za 3,36 odstotka. Prva višja plača bo junijska, izplačana pa bo julija. Preberite, za koliko bodo višje plače v javnem sektorju (tabela plačnih razredov).

Vlada in sindikati javnega sektorja sicer nadaljujejo pogajanja o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!