V novem nacionalnem programu na področju drog ključni poudarek na preventivi

Slovenija 06. Apr 202317:28 0 komentarjev
droge
PROFIMEDIA

Na vladi so sprejeli nacionalni program na področju drog do leta 2030. Med ključnimi poudarki novega programa je preprečevanje okužb s HIV in hepatitisoma B in C ter smrti zaradi predoziranja. Prav tako se bo država osredotočila na zmanjševanje socialne izključenosti uporabnikov drog.

Vlada je potrdila resolucijo o nacionalnem programu na področju drog za obdobje 2023-2030. Kot glavni cilj so v sporočilu po seji navedli krepitev preventivne dejavnosti in zgodnje intervencije, da bi zmanjšali število novih uporabnikov drog med mlajšo generacijo ter število prekrškov in kaznivih dejanj, povezanih s prepovedanimi drogami.

Dokument, ki ga je pripravilo ministrstvo za zdravje, predvideva podporo razvoju programov, ki bi pomagali ohraniti ali znižati število okuženih s HIV in hepatitisoma B in C ter smrtnih primerov zaradi prevelikih odmerkov.

Predvideno je tudi zagotavljanje razvoja programov zdravljenja in psihosocialne obravnave uporabnikov drog in programov, ki prispevajo k zmanjšanju socialne izključenosti uporabnikov drog, so navedli v sporočilu po seji vlade.

Kot doslej se bodo razvijali specifični programi za ranljive skupine, načrtuje se nadgradnja programov za uporabnike drog v zavodih za prestajanje kazni zapora. Med ključnimi cilji pa so tudi zagotavljanje sodelovanja različnih akterjev, zlasti civilne družbe, na vseh področjih usklajevanja in odločanja ter krepitev mednarodnega sodelovanja.

Med cilji so navedli še zagotavljanje povezav in integracije zbirk podatkov državnih institucij in javnih zavodov ter nadgradnjo informacijskega sistema na področju zbiranja, urejanja, obdelovanja in dajanja podatkov s področja drog.

Kot so še zapisali, pa je eden od ciljev tudi krepitev dejavnosti proti organiziranemu kriminalu, prepovedanemu prometu z drogami, pranju denarja in drugim oblikam kriminala, povezanega z drogami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!