V NSi skušajo umiriti razmere: stranke pozivajo, naj stopijo korak nazaj

Slovenija 18. Maj 202319:03 4 komentarji
Volilni kongres Nove Slovenije v Rogatcu 2022
Borut Živulović/BOBO

Ob izjavah s pozivi k nasilju in oboroževanju, ki so sledile ukinitvi dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, v NSi stranke pozivajo, naj stopijo korak nazaj ter umirijo razmere. Pozivi k nasilju in celo državljanski vojni so po njihovi oceni povsem neprimerni.

V NSi ob izjavah s pozivi k nasilju in oboroževanju, ki so sledile vladni odločitvi o ukinitvi dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja poudarjajo, da si morajo vse politične stranke prizadevati stopiti korak nazaj in prispevati k umiritvi razmer. “V svojih ravnanjih moramo biti premišljeni, odzive pa je potrebno ustrezno odmeriti,” menijo.

“Splošno vzdušje v naši državi se zaostruje, posamezna dejanja vlade in nekatere nepremišljene izjave na družbenih omrežjih pa situacijo še dodatno razvnemajo,” so v sporočilu za javnost opozorili v opozicijski NSi.

Povsem neprimerni so po njihovem mnenju tudi pozivi k nasilju in celo državljanski vojni ter ne prispevajo k umiritvi situacije. “Odgovorni politiki bi se morali zavedati teže posledic takšnih pozivov in bi se jih morali vzdržati,” so pozvali.

Ob tem so dodali, da so rane slovenske polpretekle zgodovine globoke in boleče, naloga odgovorne politike pa je, da te rane zaceli in ljudi združuje ter pomirja. “Kot kaže se največja vladna stranka in stranke koalicije ne zavedajo svoje odgovornosti in posledic svojih nepretehtanih odločitev,” ocenjujejo v NSi. Ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve in izbris spominskega dneva na žrtve komunističnega nasilja so po njihovem prepričanju napačne odločitve, ki nas oddaljujejo od narodne sprave, pomiritve in mirnega sobivanja. “S takimi enostranskimi in nepremišljenimi dejanji se žal na napačen način ponovno odpira najbolj boleča poglavja naše polpretekle zgodovine,” so še dodali.

Vlada je namreč na torkovi dopisni seji preklicala sklep o razglasitvi 17. maja kot nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, ki ga je sprejela prejšnja vlada pod vodstvom Janeza Janše maja lani, v času, ko je opravljala tekoče posle.

Predsednik SDS Janša je na Twitterju zapisal, da gre za eno najbolj zavržnih in sramotnih odločitev v zgodovini samostojne Slovenije, s katero je vlada “napovedala novo državljansko vojno”. Na družbenih omrežjih so posamezniki nato objavljali zapise s pozivi k nasilju in oboroževanju. Ministrstvo za pravosodje je zato danes tožilstvu naznanilo sume več kaznivih dejanj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje