V petek v šolah dan kulture nenasilja in strpnosti

Slovenija 09. Maj 202310:38 1 komentar
BOBO

Slovenske šole bodo petkov pouk posvetile kulturi nenasilja in strpnosti. Osnovne in srednje šole so namreč prejele okrožnico pristojnega ministrstva, naj celoten pouk oziroma del pouka namenijo aktivnostim, usmerjenim v udejanjanje ničelne tolerance do nasilja in opolnomočenje učenk ter učencev. V Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije so to odločitev podprli.

Osnovne in srednje šole so prejele okrožnico s pozivom, naj petkov pouk posvetijo kulturi nenasilja in strpnosti. Pobudo za to je dal premier Robert Golob zaradi nedavnih nasilnih dogodkov, ki so pretresli Srbijo v preteklem tednu.

V okrožnici, pod katero se je podpisal minister za vzgojo Darjo Felda, pozivajo šole oziroma ravnateljice in ravnatelje, strokovne delavke in delavce, naj pouk v petek oziroma vsaj dve šolski uri namenijo aktivnostim, usmerjenim v udejanjanje ničelne tolerance do nasilja in opolnomočenje učenk, učencev, dijakinj in dijakov za preprečevanje nasilja ter odzivanje v situacijah nasilja. Petkove vsebine naj bodo prilagojene različnim starostim otrok in mladostnic ter mladostnikov.

“Nasilni dogodki preteklega tedna so se dotaknili vseh nas. Verjamemo, da ste se nanje že odzvali in izvajate različne aktivnosti, prilagojene potrebam vaših učenk in učencev ter dijakinj in dijakov. Ničelna toleranca do nasilja je ideal, h kateremu stremimo za sooblikovanje skupnosti, v kateri je prijetno živeti,” je v pozivu zapisalo ministrstvo za vzgojo in izobraževanje.

Dodatna navodila bodo šole dobile v sredo, ko bo ministrstvo v sodelovanju s strokovnimi institucijami (zavod za šolstvo, policija, NIJZ, ministrstvo za notranje zadeve, ministrstvo za zdravje ter ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve) posredovalo gradiva.

“Zavedamo se, da šola ne more prevzeti vsega bremena preprečevanja nasilja, je pa prostor, v katerem otrokom, mladostnicam in mladostnikom zagotavljate varno, vključujoče in spodbudno učno okolje ter jih opremljate za ustrezno delovanje v družbi. Želimo si, da bi se tovrstno delo zlasti na ravni primarne preventive nadaljevalo tudi v prihodnje,” so še zapisali v pozivu.

V Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije podpirajo odločitev, da v šolah izvedejo dan kulture nenasilja in strpnosti. O tem naj z otroki spregovorijo tudi v primarni celici, družini, so pozvali. “Nasploh se je treba z otroki veliko pogovarjati, saj rabijo več časa, da se odprejo,” je dejala predsednica zveze Lara Romih.

V zvezi podpirajo tudi odločitev, da bo policija po nedavnih strelskih napadih v Srbiji okrepila prisotnost ob šolah, kaj več od tega pa se jim v zvezi trenutno ne zdi potrebno. “Generalno gledano starši nismo za neke represivne ukrepe, kot so npr. stalna navzočnost policije pred šolami, sploh pa ne v šolah, ali na primer pregledovanje z detektorji in podobno. To se nam v tem trenutku še ne zdi nujno. Podpiramo pa občasne obhode varnostnikov, na primer ob kritičnih urah na določenih krajih. Takšnih obhodi uradnih oseb namreč lahko dajejo določen občutek varnosti,” pravi predsednica zveze.

Zavzemajo se tudi za druge preventivne ukrepe v šolah, kot so denimo pogovor o medvrstniškem nasilju. “Pri tem se nam zdi pomembno, da je takšen pogovor strukturirano voden, da učitelj med njim pri otrocih ne vzbuja strahu ali dela drame, ampak obrazloži, kaj se je zgodilo, kako lahko učenci prepoznajo morebitne stiske sošolca, komu to povedati in podobno,” je dejala Romih. Ob tem je spomnila, da na nekaterih šolah že imajo t. i. varne točke, na katerih otrokom nudijo pomoč ali nasvet v stiski.

V zvezi si tudi želijo, da bi v državi odprli razpravo o škodljivosti telefonov in družbenih omrežij ter kaj ukrenili v zvezi s tem. Kot namreč opozarja, smo odrasli vse več na telefonih, otroci nas pri tem gledajo in posnemajo, kar utegne kmalu biti resna težava. “Če namreč na tem področju ne bomo nič spremenili, se nam lahko zgodi, da se bomo čez 10 let pogovarjali o zasvojenosti s telefoni in družbenimi omrežji kot resni težavi družbe, podobno kot smo se pred 50 leti začeli pogovarjati o zasvojenosti s cigareti kot resni težavi,” je še povedala Romih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje