V Sloveniji bi v visokogorju lahko kmalu zaplesale prve snežinke

Slovenija 10. Okt 202311:18 0 komentarjev
sneg
Foto: PROFIMEDIA

V Sloveniji bi lahko v visokogorju zaplesale prve snežinke, so zapisali na Neurje.si. V naslednjem tednu se namreč nakazuje prva konkretna vremenska sprememba pri nas.

Čeprav bo ta teden še zelo lepo vreme z visokimi dnevnimi temperaturami, se po poročanju Neurje.si v prihodnjem tednu namreč že nakazuje prva konkretna vremenska sprememba.

Kot so zapisali na Facebooku, se bo iznad severa nad naše kraje pomikala dolina hladnega zraka, nična izoterma pa bo padla na 1.500 metrov nadmorske višine. “Kar pomeni, da bodo v visokogorju lahko zaplesale prve snežinke,” so poudarili.

Dodali so, da ob ohladitvi meteorološki modeli za zdaj nakazujejo oblikovanje ciklonskega območja nad severnim Jadranom, kar bi našim krajem prineslo tudi nekaj več padavin. Kljub temu pa so opozorili, da je vremenska situacija precej oddaljena, zato bo zanimivo preveriti izračune v drugi polovici tedna.

Lepo vreme nas bo spremljalo še vse do sobote, ko bodo dnevi povečini sončni in za ta letni čas topli. Najvišje dnevne temperature bodo v notranjosti Slovenije okoli 25 stopinj Celzija. Jutra bodo po nekaterih nižinah meglena, a vseeno ne prav sveža za prvo polovico oktobra. V nedeljo je pričakovati, da nas bo prešla hladna vremenska fronta.

V nedeljo in ponedeljek po trenutnih napovedih Agencije RS za okolje (Arso) kaže na večinoma oblačno vreme z občasnim dežjem, v torek in sredo pa bo predvidoma suho. Naslednjo sredo lahko pričakujemo izrazito ohladitev. Najnižje jutranje temperature se bodo, glede na trenutne izračune vremenskih modelov Arsa, približale ničli, na Gorenjskem in Notranjskem bo že zmrzovalo.

V Nemčiji sneg na 600 metrih

Tudi v Nemčiji se obeta sprememba vremena. Padec temperatur bi lahko prihodnji teden v to državo prinesel prve snežne padavine.

V nekaterih zveznih deželah Nemčije so se v začetku oktobra – tako kot v Sloveniji – temperature povzpele nad 25 stopinj Celzija. Potem ko je september že dosegel temperaturne rekorde, se je tudi oktober v tej državi začel s poletnimi temperaturami. A tega bi bilo kmalu lahko konec, poročanje portala Fenixa povzema N1 Zagreb.

Že v naslednjih dneh bi tako lahko ponekod po Nemčiji zapadel prvi sneg. Po napovedih nemških vremenoslovcev bo namreč od 15. oktobra precej hladnejše. Evropski meteorološki model kaže, da se bodo proti Nemčiji od konca tedna in prihodnji teden pomikale hladnejše zračne mase. Na nadmorski višini 1.500 metrov lahko temperature padejo pod mrazišče, to pa so tudi odlične razmere za prvi sneg. Snežilo bi lahko tudi v nižjih predelih – na 600 in 700 metrih nadmorske višine. To sicer za sredino oktobra ni nič nenavadnega, so opozorili tamkajšnji vremenoslovci.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!