Britanski premier Boris Johnson dopustuje v Sloveniji

Slovenija 05. Avg 202211:27 > 19:28
Boris Johnson Carrie
PROFIMEDIA

V Sloveniji dopustuje britanski premier v odhodu Boris Johnson, ki naj bi k nam prišel na zapoznelo poročno potovanje, poročajo britanski mediji. Da je Johnson s soprogo Carrie trenutno res na dopustu v Sloveniji, so za N1 potrdili tudi naši viri. Dopustovala naj bi na Bledu in v njegovi okolici, POP TV pa poroča, da tudi na Jezerskem.

Boris Johnson, ki se poslavlja s premierskega mesta, je v sredo odšel na dopust. Po poročanju časnika The Times je v sredo priletel iz Londona na Brnik z redno linijo. Kot poročajo Britanci, se je Johnson v Slovenijo skupaj s soprogo Carrie odpravil na zapoznelo poročno potovanje, na potovanje pa naj bi se odpravila brez otrok. Da je Johnson s soprogo Carrie trenutno res na dopustu v Sloveniji, so za N1 potrdili tudi naši viri. Dopustovala naj bi na Bledu in okolici. Z britanskega veleposlaništva v Ljubljani so nam na vprašanja o Johnsonovem obisku odgovorili le: “To je zasebne narave, zato o tem ne bomo več dajali komentarjev.”

Johnson je svoj dopust napovedal že pred časom. Downing Street ni želel razkriti podrobnosti o dopustovanju, sporočili so le, da bo odsoten od srede do konca tedna in da bo državo vodil “na daljavo”.

Zakonca Johnson sta pretekli konec tedna priredila razkošno poročno zabavo, čeprav sta se naskrivaj poročila že leta 2021. Takrat je bilo zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa v Združenem kraljestvu na poroki le 30 povabljencev.

Prizorišče zabave, ki sta jo zakonca priredila minuli teden:

Zabava Boris Johnon
PROFIMEDIA

Na vprašanje, ali se je Johnson odpravil na “zapoznele” medene tedne, uradni predstavnik premierja ni želel odgovoriti. “Ne vem. Ne spuščam se v podrobnosti, za kakšne počitnice gre,” je odgovoril za britanske medije.

Britanski premier je sicer Slovenijo obiskal že leta 2017, ko je bil zunanji minister. Pri nas se je srečal s takratnim zunanjim ministrom Karlom Erjavcem, obisk pa je bil povezan s 25. obletnico priznanja naše države s strani Združenega kraljestva.

Združeno kraljestvo na pragu recesije

Medtem ko je Johnson na dopustu, je britanska centralna banka Bank of England zvišala ključne obrestne mere za 0,5 odstotne točke na 1,75 odstotka. Gre za najvišje zvišanje od leta 1995, do katerega prihaja ob napovedi, da bo inflacija v Združenem kraljestvu presegla 13 odstotkov, gospodarstvo pa bo pristalo v recesiji. Več v članku Svarilo: Združeno kraljestvo bo konec leta zdrsnilo v recesijo.

Njegov mandat zaznamovali številni škandali

Boris Johnson se sicer po treh letih poslavlja s položaja britanskega premierja. Njegovo vlado je zaznamovala vrsta afer, od kršenja pravil in razkritja nezakonitih zabav v času pandemije, do obtožb o zlorabah njegovih ministrov in poslancev. Oslabljen zaradi škandalov je sprva zavračal odstop, a si je po odstopu 50 sodelavcev premislil.

Johnson je sicer zaenkrat odstopil le s čela vladajoče konservativne stranke in obenem imenoval nov kabinet, ki bo z njim na čelu do jesenskega imenovanja novega premierja opravljal tekoče posle.

“Jasno je, da je volja poslanske skupine konservativcev, da se izbere nov vodja stranke in s tem tudi nov predsednik vlade,” je na Downing Streetu 10 dejal 58-letni Johnson. V odstopnem govoru je še dejal, da je žalosten, ker zapušča najboljšo službo na svetu.

Njegova odločitev prihaja po valu odstopov ministrov, sekretarjev in drugih sodelavcev v vladi, ki so se za ta korak odločili po zadnji aferi zaradi imenovanja Chrisa Pincherja na visok položaj v parlamentu. Johnson je namreč sprva zatrjeval, da o obtožbah na račun Pincherja, da je pijan otipaval moške, ne ve nič, a nadaljnja razkritja so pokazala, da je zanje vedel že leta 2019. Naposled je le priznal, da je bilo Pincherjevo imenovanje “napaka” in se zanj opravičil.

Johnsona so škandali sicer bremenili že prej. Posebej je odmevala t. i. afera Partygate, povezana z zabavami na Downing Streetu 10 v času, ko je v Veliki Britaniji veljalo zaprtje javnega življenja zaradi pandemije covida-19. Kasneje je sledilo tudi glasovanje o nezaupnici Johnsonu med torijskimi poslanci, ki ga je ta komaj preživel.

Po treh burnih letih na položaju predsednika vlade bo sedaj premier v odhodu skupaj z novim kabinetom tekoče posle opravljal do letnega kongresa konservativne stranke v začetku oktobra. Vir: STA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.