Streljanje pri Novem mestu: en mrtev, trije ranjeni. Policija prijela osumljenca

Črna kronika 04. Sep 202207:37 > 15:40
France Božičnik
Policijska uprava Novo mesto

Včeraj zvečer je v okolici Novega mesta 25-letnik ustrelil 22-letnega Novomeščana, ki je umrl. V streljanju so bile ranjene še tri osebe. Osumljenca, ki je bil nekaj ur na begu, je policija prijela.

Dolenjski kriminalisti preiskujejo umor, ki se je zgodil včeraj okoli 22. ure na glavni cesti Mirna Peč – Novo mesto. V naselju Brezje je prišlo do streljanja, v katerem je umrl 22-letni Novomeščan.

Ranjene so še tri osebe, ženska in dva moška, vsi stari med 19 in 27 let, ki so jih prepeljali v novomeško splošno bolnišnico. Enega od njih, moškega s poškodbami glave, so odpeljali naprej na zdravljenje v ljubljanski klinični center. Po zadnjih podatkih ni življenjsko ogrožen.

Na kraj je bilo napoteno večje število policijskih patrulj, kasneje so se v delo vključili tudi kriminalisti in vodniki službenih psov, je pojasnil vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto France Božičnik.

Sumijo, da je umor zakrivil 25-letnik iz Brezja. Gre za starega znanca policije, ki so ga v preteklosti že obravnavali zaradi premoženjskih deliktov, gre za rope in vlome, povzročitve več telesnih poškodb ter kršitev javnega reda in miru. S kraja dejanja je pobegnil, policija pa je za njim razpisala iskanje. Prijeli so ga okoli 7. ure zjutraj, odredili so mu policijsko pridržanje.

Po objavi informacije, da policisti iščejo 25-letnika, v medijih, so policisti prejeli veliko klicev. Vsem klicateljem se zahvaljujejo, saj bi jim bile te informacije, če osumljenca ne bi prijeli, v veliko pomoč.

Intenzivna preiskava še poteka, aktivirali so pse in drona

Zaradi opravljanja ogleda kraja je bila cesta Mirna Peč – Novo mesto pri Brezju zaprta do tretje ure zjutraj. Ogled kraja je vodila dežurna preiskovalna sodnica, z dežurnim okrožnim državnim tožilcem, ob strokovni pomoči kriminalistov in forenzikov kriminalistične policije policijske uprave Novo mesto ter strokovnjaki inštituta za sodno medicino iz Ljubljane.

Za pokojnega je preiskovalna sodnica odredila sodno obdukcijo, za osumljenca pa strokovni pregled, da se ugotovi morebitna prisotnost mamil, psihoaktivnih zdravil ali alkohola.

Kriminalistična preiskava je v intenzivnem teku. Policisti še pregledujejo kraj kaznivega dejanja in preiskujejo zasežena vozila. Zasegli so tri vozila: enega naj bi vozil osumljeni, v drugih dveh so bile poškodovane osebe. Pri preiskavi sodelujejo strokovnjaki iz nacionalnega forenzičnega laboratorija, vodniki psov za iskanje orožja, za pregled terena pa uporabljajo tudi policijski brezpilotni letalnik, je navedel Božičnik.

Motiv policiji še ni znan.

Informacije, da naj ne bi šlo za enega, ampak dva napadalca, policija še preiskuje, je poudaril Božičnik.

Več kot sto ljudi se je zbralo pred bolnišnico

Med enajsto zvečer in drugo uro zjutraj se je pred novomeško bolnišnico zbralo več kot sto ljudi, ki poznajo osumljenega in njegovo žrtev. Policija je zaradi tega tja poslala več policijskih patrulj, a do izgredov ni prišlo.

Policijska uprava Novo mesto trenutno na svojem področju zaznava velik porast prebežnikov, ki so državno mejo prestopili nezakonito. “Zaradi tega pri nadzoru terena in kriminalnih žarišč uporabljamo vso razpoložljivo tehniko, tudi helikopter in brezpilotnik,” je na pomisleke občanov o pogostejših preletih policijskega helikopterja odgovoril Božičnik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.