Vajgl izstopa iz predsedniške tekme, čeprav je zbral veliko število podpisov

Slovenija 28. Sep 202214:13 2 komentarja
Ivo Vajgl
Borut Živulović/BOBO

Nekdanji zunanji minister in evropski poslanec Ivo Vajgl, ki je avgusta najavil zbiranje podpisov za kandidaturo za predsednika republike, je sporočil, da kandidature ne bo oddal. Koliko podpisov podpore je zbral, ni pojasnil, dejal je le, da zelo veliko. V predsedniški tekmi podpira skupnega kandidata Gibanja Svoboda in SD Milana Brgleza, je poudaril v izjavi za medije.

O tem, da Ivo Vajgl izstopa iz predsedniške tekme in da bo pri kandidaturi podrl Milana Brgleza, smo na N1 poročali že včeraj, danes pa je svojo odločitev pojasnil tudi v izjavi za medije.

“Kot veste, sem bil zadnjih 10 let v Evropskem parlamentu. Ko sem se vrnil, sem opazil, da Slovenija v Evropski uniji počasi začenja zavzemati mesto, za katero si ne želim, da bi ga zavzemali – postala je del skupine držav, ki delajo na razgrajevanju Evropske unije,” je v uvodu pojasnil Vajgl.

Zato je, kot je dejal, čutil državljansko dolžnost, da se angažira. Ko je avgusta najavil, da bo zbiral podpise za kandidaturo, je bilo stanje po njegovih besedah drugačno kot danes, prav tako kandidati in razmerja med političnimi strankami. Zato se je sedaj odločil, da v volilnem procesu ne bo sodeloval.

Za vložitev kandidature bi moral Vajgl zbrati 3.000 podpisov podpore, saj ga je kot kandidata podprla tudi stranka Naša prihodnost.

Koliko podpisov mu je uspelo zbrati, ni pojasnil, je pa dejal, da jih je zbral zelo veliko in se zahvalil vsem, ki so ga podprli.

V predsedniški tekmi bo podprl Milana Brgleza

Vajgl je v predsedniški tekmi javno podprl skupnega kandidata Gibanja Svoboda in SD Milana Brgleza. Kot je dejal, je Brglez njegov prijatelj še iz časov, ko sta opravljala različne politične funkcije. Takrat sta zgradila medsebojno razumevanje, tudi pri pogledu na svet in na to, kakšno politiko si želita v državi.

Trdno je prepričan, da podpira pravega kandidata in da bo imela Slovenija v primeru Brglezove izvolitve odličnega predsednika republike. Ob tem je izrazil upanje, da bodo ljudje, ki so ga podprli, sedaj podprli Brgleza.

Slednji je poudaril, da si Vajglovo podporo šteje v čast. Po njegovih besedah bo v času kampanje, pa tudi kasneje z njim sodeloval. Vajgl je namreč dolgoletni politik, diplomat in človek, ki ga Brglez pri vprašanjih zunanje politike zelo ceni.

Ob tem je na vprašanje, kdo je vodja njegovega volilnega štaba, Brglez odgovoril, da je trenutno vodja še vedno sam. Vodenje bo v tem tednu prevzel drug posameznik, novega vodjo pa bodo ob tem predstavili tudi javnosti, je napovedal.

Ob polnoči se bo iztekel rok, do katerega lahko kandidati na Državno volilno komisijo (DVK) še lahko vložijo kandidature, podprte s podpisi volilcev in volilk ali s podpisi poslank in poslancev. Kot so sporočili iz DVK, je bilo doslej vloženih osem kandidatur.

Pet kandidatur, ki so bile vložene minuli teden, je DVK že potrdila, in sicer kandidature glasbenika Gregorja Bezenška, poslanca NSi Janeza Ciglerja Kralja, kočevskega župana Vladimirja Prebiliča, poslanca SDS Anžeta Logarja in pravnice Nataše Pirc Musar.

V ponedeljek sta kandidaturi vložila še evropski poslanec Milan Brglez ter poslanec Levice Miha Kordiš.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje