Valicon: Več optimizma, a visoka kritičnost do ukrepov

Koronavirus 05. Maj 202115:11 > 10. Maj 2021 11:52 0 komentarjev
Valicon: več optimizma, a visoka kritičnost
Borut Živulović/BOBO

Valicon je objavil rezultate nove raziskave, ki razkriva, da se je zmanjšal delež tistih, ki situacijo zaradi epidemije covida-19 doživljajo kot negativno. Zaupanje v delo vlade na področju omejevanja širjenja virusa pa je na najnižji ravni, odkar izvajajo raziskavo.

Zadnja raziskava agencije Valicon kaže, da se je zmanjšal delež tistih, ki situacijo zaradi epidemije covida-19 doživljajo kot negativno. Pred dvema tednoma je bilo takih 71 odstotkov, tokrat 64. Po drugi strani je tokrat delež anketirancev, ki so zaskrbljeni zaradi novega koronavirusa, spet nekoliko višji in znaša 67 odstotkov, kar je podobno kot konec marca. Da so ukrepi prestrogi, je tokrat odgovorilo 57 odstotkov vprašanih. Tistih, ki menijo, da so ukrepi premalo strogi, pa je 15 odstotkov.

Delež vprašanih, ki vladi (bolj) ne zaupajo pri delu na področju omejevanja širjenja virusa, ostaja visok, in sicer vladi pri delu na področju omejevanja širjenja virusa ne zaupa 79 odstotkov anketirancev, skupna stopnja zaupanja pa je najnižja od avgusta lani.

V raziskavi, ki se izvaja v okviru spletnega panela anketirancev Jazvem.si, je med 30. aprilom in 2. majem sodelovalo 523 anketirancev.

Valicon spraševal tudi o protestih

Sodelujoče so povprašali tudi za mnenje o množičnih protestih na javnih mestih, kot je bil zadnji shod v Ljubljani 27. aprila. Več kot 60 odstotkov vprašanih je odgovorilo, da so ti povsem primeren (43 odstotkov) ali bolj primeren (18 odstotkov) način za izražanje mnenja, ne glede na to, ali se z vsebino protestov strinjajo ali ne.

Mnenje o tveganosti množičnih shodov za širjenje okužb pa je dokaj razdvojeno. Da tovrstni množični shodi predstavljajo večje tveganje za širjenje okužb s koronavirusom, se je strinjalo 40 odstotkov vprašanih, in sicer jih je 17 odstotkov odgovorilo, da se strinjajo “povsem”, 23 odstotkov je izbralo odgovor “bolj ja”. Medtem ko se 31 odstotkov s takšnim mnenjem “sploh ne strinja”, 22 odstotkov pa tudi “bolj ne”.

Več kot polovica vprašanih je ocenila, da so zelo dobro (18 odstotkov) ali vsaj bolj (37 odstotkov) seznanjeni z vsebino protestov. Med tistimi, ki so vsaj delno seznanjeni z vsebino protestov, se – ne glede na to, ali se jim trenutno zdijo primerni ali ne – z zahtevami protestnikov strinja 69 odstotkov vprašanih, in sicer 40 odstotkov “povsem”, 29 odstotkov pa “bolj se strinjam”. Med ostalimi se jih 21 odstotkov ne strinja, in sicer 11 odstotkov “sploh ne” ter 10 odstotkov “bolj ne”. Deset odstotkov pa je neodločenih.

Občitki glede odpiranja mešani

Ob odpiranju lokalov in storitev so občutja mešana. Dobra tretjina vprašanih je odpiranje sprejela z veseljem (18 odstotkov) ali vsaj naklonjenostjo (19 odstotkov), slaba četrtina pa s previdnostjo (23 odstotkov). Do odpiranja je ravnodušnih 17 odstotkov vprašanih, medtem ko 15 odstotkov odpiranje sprejema z zadržanostjo, osem odstotkov z negotovostjo in odstotek s strahom.

Pred letom dni, ko so se ob tem času prav tako začeli sproščati ukrepi v prvem valu epidemije, je bilo “veselih ali naklonjenih” nekoliko manj vprašanih (35 odstotkov), zato pa je bilo precej več “previdnih in negotovih” (41 odstotkov).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!