“Večjezični pouk v tem prostoru je najlepše darilo za prihodnje generacije”

Slovenija 27. Nov 202319:13 0 komentarjev
Foto: USZS

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes na srečanju s predstavniki Slovencev v Kanalski dolini v Italiji pogovarjal o možnostih krepitve čezmejnega sodelovanja. Beseda pa je tekla tudi o poučevanju slovenskega jezika v tamkajšnjih šolah.

Minister Matej Arčon se je v okviru današnjega obiska v Kanalski dolini v Ukvah sestal z župani obmejnih občin in predstavniki slovenske manjšine v Kanalski dolini kot tudi s predstavniki Slovenskega kulturnega središča Planika. Razpravljali so o priložnostih in projektih za okrepitev sodelovanja na tem območju, govorili pa so tudi o izobraževanju.

Minister je po končanem obisku v izjavi za medije opozoril na pomen eksperimentalnega italijansko-slovensko-nemško-furlanskega pouka, ki so ga letošnje šolsko leto uvedli na vseh stopnjah. “Večjezični pouk v tem prostoru pomeni dragoceno obogatitev in najlepše darilo za prihodnje generacije,” je dejal. Prav tako pa je po ministrovih besedah mnogo priložnosti na področju čezmejnega sodelovanja z občinami severne Gorenjske in Posočja.

Arčon je na srečanju tudi podal pobudo, da bi na tem prostoru ustanovili Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje, v okviru katerega bi lahko povezali kar tri sosednje države, poleg Slovenije in Italije še Avstrijo. Ta skupna platforma bi lahko zagotovila kontinuirano izmenjavo, kar je izredno pomembno, so sporočili iz urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Foto: USZS
Foto: USZS
Foto: USZS
Foto: USZS
Foto: USZS
Foto: USZS
Foto: USZS
Foto: USZS
Foto: USZS
Foto: USZS
Foto: USZS
Foto: USZS
Foto: USZS

Pred srečanjem v Ukvah je minister obiskal tudi sedež Združenja Don Mario Černet v Ovčji vasi, kjer so mu predstavili delovanje združenja. Posebno pozornost namenjajo vključevanju mladih, ki so izredno aktivni, in poučevanju slovenskega jezika, so navedli v sporočilu urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!