Vlada se je seznanila z izhodišči pogajanj s sindikati javnega sektorja

Slovenija 16. Mar 202307:01 > 15:22 0 komentarjev
Vlada
Saša Despot/BOBO

Vlada se je na današnji seji seznanila z izhodišči, prioritetami in dinamiko pogajanj z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja. Vsebino bodo sindikatom predstavili v ponedeljek, ko se bodo pogajanja tudi nadaljevala. Sicer je predvideno, da bi se o predlogu zakona o plačni reformi uskladili do 30. junija.

Vlada se je na današnji seji seznanila z izhodišči, prioritetami in dinamiko pogajanj z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik bo sindikate z vsebino seznanila v ponedeljek, so zapisali v sporočilu po današnji seji vlade, več pa niso razkrili.

Začetek pogajanj tako o prenovi plačnega sistema javnega sektorja kot tudi o odpravljanju plačnih nesorazmerij so vlada in sindikati predvideli v oktobra lani podpisanem sporazumu. Konec januarja je vladna stran sindikatom najprej predstavila analizo stanja in nato 9. februarja še izhodišča za plačno reformo.

Ko so se sestali nazadnje, 24. februarja, so se do vladnih izhodišč opredelili sindikati. Tedaj so kot zanje nesprejemljiv označili denimo predlog za zamrznitev napredovanj in delovne uspešnosti.

Na zadnjem srečanju so se dogovorili tudi, da naj bi sindikati vladni predlog prejeli do 15. marca. A vlada razprave o zakonskem predlogu na torkovi seji še ni zaključila in jo je nadaljevala danes. Centralna pogajanja z vsemi reprezentativnimi sindikati javnega sektorja pa se bodo nadaljevala v ponedeljek.

Sicer je predvideno, da bi se o predlogu zakona uskladili do 30. junija. Uveljavitev pa je predvidena najpozneje s 1. januarjem prihodnje leto.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!