Slovenija bi lahko dobila nov praznik

Slovenija 21. Okt 202317:02 8 komentarjev
Slovenska zastava
Srdjan Živulovič/BOBO

Slovenija bi lahko dobila nov praznik. Med vladnimi gradivi je bil v petek objavljen predlog ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki predvideva, da bi 10. november posvetili znanosti in znanstvenim dosežkom. Ne bi bil pa to dela prost dan.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je pripravilo predlog za uvedbo novega državnega praznika, ki bo, ko ga bo potrdila vlada, romal v državni zbor. 10. novembra bi tako lahko obeleževali dan znanosti.

Predlagatelji so prepričani, da bi dan znanosti pripomogel k širši prepoznavnosti pomena znanosti in znanstvenih dosežkov. Na dan znanosti bi podeljevali tudi najvišje državne nagrade za izjemne dosežke v znanstvenoraziskovalni in razvojni dejavnosti: Zoisove in Puhove nagrade in priznanja.

Prav v spomin na mecena slovenske znanosti Žigo Zoisa pa so izbrali tudi datum 10. november, ko je Zois umrl. Datum njegovega rojstnega dneva, 23. november, je namreč že razglašen kot dan Rudolfa Maistra. Ob tem pa je 10. november za svetovni dan znanosti za mir in razvoj razglasil tudi Unesco.

Praznik ne bi bil dela prosti dan, kar ne bi povzročilo dodatnega zmanjšanja števila delovnih ur in povečanja obveznosti za delodajalce. Tako se ohranja tudi primerljivost števila prazničnih dela prostih dni z drugimi državami Evropske unije, še piše v gradivu.

Pobudo za razglasitev novega državnega praznika so konec lanskega leta podali Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Rektorska konferenca Republike Slovenije, Koordinacija samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije, Inženirska akademija Slovenije ter Slovenska medicinska akademija.

Slovenska akademija znanosti in umetnosti
Žiga Živulović jr./BOBO

Pobudniki so poudarili, da je znanje ključno za razvoj naše države, vendar dosežki raziskovalnih in inovacijskih aktivnosti v širši družbi niso dovolj prepoznani kot gibalo napredka. Zato je znanosti na državni ravni treba dati večjo veljavo. Slovenski raziskovalci dosegajo rezultate, ki so pomembni in odmevni v svetovnem merilu in bistveno prispevajo k promociji Slovenje v svetu, a so njihovi dosežki nemalokrat bolj prepoznani v tujini kakor doma, so povzeli na vladi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje