Vlada prižgala zeleno luč za finančni načrt pokojninskega zavoda

Slovenija 26. Jan 202316:002 komentarja
Upokojenec
Srdjan Živulović/BOBO

Vlada soglaša s finančnim načrtom pokojninskega zavoda za letošnje leto. Februarja bo redna uskladitev pokojnin v višini 4,9 odstotka, marca pa uskladitev dodatka za pomoč in postrežbo invalidskih pokojnin.

Vlada je dala soglasje k finančnemu načrtu pokojninskega zavoda za letos, po katerem bo februarja izvedena redna uskladitev pokojnin in drugih prejemkov v višini 4,9 odstotka, marca pa uskladitev dodatka za pomoč in postrežbo invalidnin za telesno okvaro v višini 9,8 odstotka. Načrtovano je tudi izplačilo letnega dodatka, so sporočili z vlade.

Finančni načrt zavoda je zasnovan na podlagi trenutnega stanja, razpoložljivih zunanjih in notranjih informacij, ocen in izhodišč, temelji pa na predpostavkah in usmeritvah pristojnih institucij.

Pri pripravi načrta je bila poleg makroekonomskih izhodišč urada za makroekonomske analize in razvoj iz jesenske napovedi gospodarskih gibanj 2022 ter novih projekcij pri upravičencih do pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja upoštevana veljavna zakonodaja, še posebej pokojninski zakon, zakon o izvrševanju državnih proračunov za leti 2023 in 2024 ter veljavni okvir za leto 2023.

Načrt vključuje tudi finančne učinke pokojninske novele, po kateri se je prehodno obdobje za izenačitev odmerne lestvice za moške in ženske skrajšalo, tako da je že od 1. januarja letos odmerni odstotek za izračun pokojninske osnove za oba spola enak in za 40 let pokojninske dobe znaša 63,5 odstotka, za 15 let zavarovalne dobe pa 29,5 odstotka.

Finančni načrt, v katerem so prihodki in odhodki izravnani, je usklajen tako z ministrstvom za finance kot z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, so zapisali na vladi.

Svet pokojninskega zavoda je finančni načrt zavoda sprejel decembra. Določa, da bodo prihodki in odhodki znašali dobrih sedem milijard evrov, iz državnega proračuna pa bo za kritje razlike med prihodki in odhodki nakazanih 860 milijonov evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar