Vodiškar prevzel Center za obravnavo bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami

Slovenija 11. Sep 202311:16 1 komentar
UKC LJ, ukc, univerzitetni klinični center ljubljana
BOBO

Srčni kirurg Janez Vodiškar je v petek prevzel vodenje Centra za obravnavo bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami v UKC Ljubljana, potem ko je v četrtek podpisal pogodbo o delni zaposlitvi. Na novinarski konferenci je dejal, da so se z ekipo dobro ujeli, center pa ima po njegovih besedah potencial, da ga dvignejo na nov nivo.

Srčni kirurg Janez Vodiškar z Univerzitetnim kliničnim centrom (UKC) Ljubljana intenzivno sodeluje zadnji mesec, prejšnji teden pa so opravili “relativno kompleksni operaciji dveh otrok”. “Vse je zaenkrat šlo, kot mora, kar pomeni, da celotna ekipa funkcionira in da funkcionira zdravljenje prirojenih srčnih napak v kliničnem centru,” je poudaril.

Generalni direktor UKC Marko Jug pa je dejal, da so pogodbo o delni zaposlitvi podpisali v četrtek, ta pa omogoča, da ima Vodiškar tudi formalno funkcijo v UKC Ljubljana. Po pogodbi bo kirurg opravljal tudi konziliarna mnenja na daljavo, sodeloval v konzilijih ter prevzel vodenje in pripravil strategijo centra.

Vodiškar je pojasnil, da je zdaj v UKC Ljubljana zaposlen za 25 odstotkov delovnega časa, po podjemni pogodbi pa bo dodatno opravljal tudi operativno dejavnost. V Sloveniji bo okoli 10 dni na mesec.

Ker zakonodaja v javni zdravstveni mreži ne predvideva sklepanja podjemnih pogodb z lastnimi zaposlenimi, je ministrstvo za zdravje po besedah Juga program otroške srčne kirurgije s sklepom umestilo med dejavnosti, kjer je to mogoče. Podjemna pogodba, sklenjena z Vodiškarjem, zato za zdaj velja do 31. oktobra, a Jug pričakuje, da bo ministrstvo omenjen sklep podaljšalo.

“Kar je center potreboval, je bil še en dodaten vrhunski srčni kirurg”

Generalni direktor je opozoril, da ima center bogato tradicijo zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami in da gre za delo ekipe ljudi in ne enega zdravnika ali medicinske sestre. “Kar je center potreboval, je bil še en dodaten vrhunski srčni kirurg, ki zna obvladovati tudi najtežje operacije,” je poudaril. Ob tem se je Vodiškarju zahvalil, da je sprejel vabilo.

Vodiškar je bil pred leti že zaposlen v UKC Ljubljana. Zdaj pa je delno zaposlen v svoji matični kliniki v Stuttgartu in delno v UKC Ljubljana.

Po odpovedi Mihe Weissa je UKC Ljubljana maja ostal z enim otroškim srčnim kirurgom – Igorjem Šehićem. Pred tem je marca z UKC Ljubljana sodelovanje prekinil češki otroški srčni kirurg Roman Gebauer. Jug se je Šehiću zato danes javno zahvalil.

Trenutno tako v največji zdravstveni ustanovi v državi delujeta dva otroška srčna kirurga, kar je po oceni vodstva dovolj, da ne bo potrebno napotovanje otrok v tujino, razen v redkejših primerih zahtevnejših posegov, denimo pri otrocih z zelo redkimi in kompleksnimi srčnimi napakami. Te bodo zdravile partnerske bolnišnice, med njimi tudi klinika v Stuttgartu, kjer je zaposlen Vodiškar, pa tudi center v Münchnu.

Center za zdravljenje bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami so v UKC Ljubljana želeli vzpostaviti že pred leti, a so se pojavile težave, je spomnil Jug. Center obravnava otroke s prirojenimi srčnimi napakami, ki jih spremlja tudi v odrasli dobi. Tako trenutno ob nekaj manj kot 20 otrocih obravnavajo tudi 10 odraslih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje