Vodje nadzornih institucij v državi zopet opozorili na politične pritiske

Slovenija 09. Mar 202218:24 0 komentarjev
Komisija za preprečevanje korupcije (KPK)
Komisija za preprečevanje korupcije. (Foto: BOBO)

Predstojniki Informacijskega pooblaščenca, Komisije za preprečevanje korupcije, računskega sodišča in varuha človekovih pravic so na delovnem srečanju opozorili na politične pritiske na neodvisne državne organe, so zapisali pri varuhu. Politiko pozivajo k spoštovanju vloge in odločitev teh organov, ki predstavljajo enega od temeljev demokracije.

Omenjeni predstojniki so na politične pritiske prvič opozorili s skupno izjavo junija 2021, s katero so pozvali k ustrezni komunikaciji ter spoštovanju in prepoznavanju pomena samostojnih in neodvisnih organov v demokratični družbi.

Kljub posredovani izjavi pa ugotavljajo, da se pritiski nadaljujejo, ne le v obliki “koordiniranih napadov v nekaterih medijih in na družbenih omrežjih, pač pa tudi neposredno z neprimernimi izjavami ali odzivi nekaterih visokih predstavnikov oblasti na naše sprejete odločitve oziroma mnenje.”

Poskuša se diskreditirati institucije in njihove predstojnike

Opozorili so tudi na neizvajanje oz. neupoštevanje priporočil in ugotovitev neodvisnih institucij. “Zaskrbljujoče je, da se namesto spoštovanja posameznih ugotovitev in odločitev pogosto poskuša diskreditirati institucije in njihove predstojnike. Nekorektni, interesno motivirani in neutemeljeni pritiski pomenijo nevarno rušenje nadzornih mehanizmov države, kar je v nasprotju z odgovornim vodenjem države,” so poudarili.

Odločitve neodvisnih institucij po njihovih navedbah namreč v celoti temeljijo na strokovnem in pravno podprtem delu zaposlenih v institucijah. V postopkih se torej odloča le na podlagi objektivno ugotovljenih strokovnih argumentov ter ob doslednem spoštovanju zakonskih določil, in ne na podlagi subjektivnih presoj predstojnikov.

Razumljivo je, da odločitve institucij, ki nadzirajo delovanje države, ni vedno lahko sprejeti, a bi se ob morebitnem nestrinjanju morala uporabiti izključno pravna sredstva, so stališče predstojnikov povzeli pri varuhu. Zato so politični pritiski in nedostojna komunikacija brez kakršnekoli argumentirane kritike, čemur smo pogosto priča, popolnoma nesprejemljivi, so opomnili predstojniki. Preusmerjanje pozornosti z ugotovljenih nepravilnosti je po njihovem mnenju neodgovorno in posledično izredno slabo za stabilnost države in nadaljnji razvoj demokracije v Sloveniji.

Država bi morala zagotoviti tudi proračunsko neodvisnost

Opozorili so tudi na nespoštovanje odločitve Ustavnega sodišča RS o financiranju neodvisnih organov, ki je z odločbo 10. decembra 2020 ugotovilo, da ustava tem organom zagotavlja samostojen in neodvisen položaj, katerega prvina je tudi proračunska neodvisnost. Ustavno sodišče je presodilo, da sedanji zakonodajni okvir vladi omogoča, da zahteva uskladitve predlogov finančnih načrtov, kar povzroča uklanjanje teh organov volji pristojnega ministrstva. Zakonodajalcu je omenjeno sodišče naložilo, da mora ugotovljeno protiustavnost odpraviti v roku enega leta od objave odločbe, kar se do danes ni zgodilo, opozarjajo predstojniki.

Ob tem so politiko pozvali še, naj v predvolilnem času ne zlorablja neodvisnih institucij v politične namene, saj so bile te institucije ustanovljene z namenom, da zagotavljajo temeljne vrednote, med katerimi so tudi dostop do informacij javnega značaja in varstvo osebnih podatkov, krepitev integritete in preprečevanje korupcije, nadzor porabe javnega denarja in skrb za spoštovanje človekovih pravic.

“Vsakršnim poskusom rušenja demokratične ravni, ki neodvisnim institucijam otežujejo korektno opravljanje pooblastil in majejo dolgo grajen ugled, se je treba odločno in javno zoperstaviti,”so še poudarili predstojniki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!