Z ministrstva za zdravje sporočili, da bo vlada preučila tožbo Vzajemne

Slovenija 19. Maj 202318:53 1 komentar
n1

Z ministrstva za zdravje so sporočili, da bo vlada tožbo s predlogom za odpravo vladne uredbe o določitvi najvišje cene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki jo je Zavarovalnica Vzajemna prejšnji petek vložila na upravno sodišče, preučila in nanjo skladno s postopkom in roki tudi odgovorila.

Zaveza koalicije in vlade je delati za javno dobro, torej za interes naših državljank in državljanov. Ključni cilj celovite prenove našega zdravstvenega sistema je transparentno, široko dostopno javno zdravstvo,  poudarjajo na ministrstvu za zdravje, in sporočajo, da bo vlada preučila tožbo Vzajemne in nanjo tudi odgovorila.

“Ker smo želeli preprečiti stiske državljanov in jih zaščititi pred neupravičenimi podražitvami, je vlada zamrznila premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, celovito ureditev financiranja socialno pravičnega zdravstva pa bo zagotovila do konca prihodnjega leta, zato tudi že poteka celovita prenova zdravstvenega sistema,” so spomnili v vladi.

Vzajemna je prejšnji petek na upravno sodišče vložila tožbo s predlogom za odpravo vladne uredbe o določitvi najvišje cene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Za tak korak so se po besedah pomočnika uprave in strokovnjaka za pravne zadeve pri Vzajemni Roka Jemca odločili, ker je uredba po njihovem mnenju nezakonita.

Kot je dejal, uredba ni skladna s pravom EU, natančneje z določbami direktive solventnosti II, saj z uredbo določena najvišja dovoljena višina mesečne premije dopolnilnega zavarovanja ne zadošča za pokrivanje pričakovanih prihodnjih obveznosti Vzajemne do zavarovancev in izvajalcev zdravstvenih storitev.

Znani so rezultati volitev v skupščino zastopnikov članov Vzajemne. Izvoljenih je bilo 45 članov skupščine, ki bodo mandat nastopili 21. junija. Člani, ki so se udeležili volitev, imajo sicer na voljo pet koledarskih dni za vložitev morebitnih ugovorov, o katerih bo nato odločala volilna komisija, so pri zavarovalnici zapisali na spletni strani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje