Koalicija podpira Kogovšek Šalamon in Dolenca, opozicija skrivnostna

Slovenija 11. Okt 202211:02 > 15:20 3 komentarji
Borut Pahor
Saša Despot/BOBO

Predsednik republike Borut Pahor je začel posvete z vodji poslanskih skupin o kandidatih za ustavnega sodnika, viceguvernerja Banke Slovenije in sodnika sodišča EU. Vodje koalicijskih poslanskih skupin so za ustavno sodnico podprli Nežo Kogovšek Šalamon, za viceguvernerja pa Primoža Dolenca. O sodniku EU bodo še razmislili. Opozicija imen, ki jih podpirajo, ni razkrila.

Koalicija je za ustavno sodnico podprla Nežo Kogovšek Šalamon. Vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda Borut Sajovic je dejal, da jih je prepričala z nastopom, znanjem in izkušnjami. Veseli jih, da ima “moška družba” na ustavnem sodišču možnost dobiti “žensko družbo”.

Tudi v Levici so kot kandidatko za ustavno sodnico podprli Kogovšek Šalamon, saj jih je navdušilo njeno preteklo delo na Mirovnem inštitutu, ko je predstavljala izbrisane, je po posvetu dejal vodja poslanske skupine Matej Tašner Vatovec. Menijo, da so to ustrezne kompetence za ustavno sodišče, ki mora biti branik ustavnosti, zakonitosti in človekovih pravic. Podprli so jo tudi v SD, je pojasnil vodja poslanske skupine Jani Prednik.

Za viceguvernerja Banke Slovenije je koalicija podprla Primoža Dolenca, ker je to funkcijo že opravljal in ima izmed kandidatov največ izkušenj. “Hišo je treba poznati, razumeti,” je izbiro Svobode utemeljil Sajovic. Vatovec je dodal, da se Levici zdi primeren tudi zato, ker je v zadnjem času zaostril ekonomska stališča glede dela Banke Slovenije.

Kandidat za sodnika EU je po besedah Vatovca “trši oreh”, saj je za Levico ustreznih kandidatov več. V Svobodi ocenjujejo, da sta primerna dva kandidata, ta trenutek pa po besedah Sajovica dajejo prednost izkušnjam, dosedanjemu sodniku Marku Ilešiču. Tudi v SD podpirajo Ilešiča, je dejal Prednik. V Levici pa menijo, da je morda smiselno, da funkcijo, ki jo Ilešič opravlja že 14 let, prevzame nekdo drug. Čeprav sta Prednik in Vatovec dejala, da se vsaka stranka o kandidatih odloča sama, pa je Sajovic dejal, da se o kandidatih “pogovarjamo in dogovorimo, kar je za izvolitev dober znak”.

V opoziciji bolj skrivnostni

Opozicija svoje izbire kandidatov ni želela razkriti. Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je povedala, da v poslanski skupini SDS o vseh kandidatih potekajo pogovori, odločitev pa bo znana “tam nekje pred glasovanjem”. Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat pa je pojasnil, da imen ne bodo razkrivali, ker ne želijo škoditi nobenemu od kandidatov.

Kdo so kandidati?

Na Pahorjev poziv za mesto ustavnega sodnika so sicer prispeli trije predlogi. Kandidati so nekdanja direktorica Mirovnega inštituta ter aktualna vodja oddelka za ugotavljanje diskriminacije, svetovanje in zagovorništvo pri zagovorniku načela enakosti Neža Kogovšek Šalamon, ustavni pravnik Andraž Teršek in vodja diplomatske akademije na ministrstvu za zunanje zadeve Andraž Zidar.

Za mesto viceguvernerja Banke Slovenije se poteguje pet kandidatov, in sicer Jana Benčina Henigman, Arjana Brezigar Masten, Primož Dolenc, Primož Simončič in Sibil Svilan.

Formalne pogoje za opravljanje funkcije sodnika na Sodišču EU v Luxembourgu pa izpolnjujejo Jure Vidmar, Ana Stanič, Senko Pličanič, Miro Prek, Marko Ilešič in Saša Sever. Ministrstvo za pravosodje je razpis za mesto kandidata za sodnika na Sodišču EU sicer objavilo 18. junija lani, postopek imenovanja kandidata za eno mesto na Sodišču EU pa traja že skoraj dve leti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje