Zadišalo je po poletju. Do kdaj bo lepo vreme vztrajalo?

Slovenija 22. Maj 202311:26 0 komentarjev
vreme, poletje, Ljubljana
Profimedia

Po daljšem obdobju dežja nas je lepo vreme končno razveseljevalo ves vikend. Najtopleje je bilo na Primorskem, kjer se je v nedeljo živo srebro povzpelo nad 29 stopinj Celzija. Danes in jutri bo še sončno, že v sredo pa kaže na novo vremensko poslabšanje, ki s seboj prinaša nevihte in tudi nižje temperature.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je bilo konec tedna najtopleje na Primorskem. Na letališču Portorož so v nedeljo ob burji izmerili do 29,1 stopinje Celzija, v Kopru do 28,6 stopinje in v Dolenjah pri Ajdovščini do 27,7 stopinje Celzija. Šibka burja, ki je s seboj v nedeljo prinesla višje temperature, bo čez dan postopoma ponehala.

Začetek novega delovnega tedna bo še sončen s prijetnimi temperaturami. Jutri se bo živo srebro čez dan gibalo med 22 in 26 stopinjami Celzija, na Primorskem bo za odtenek topleje, tam bo 28 stopinj Celzija. Že v sredo pa bo sledilo vremensko poslabšanje. Spremenljivo oblačno bo, po Sloveniji se bodo pojavljale plohe in nevihte. Nekoliko hladneje bo.

V četrtek bo po napovedih dežurnega prognostika Arsa Uroša Strajnarja suho, dnevne temperature se bodo gibale pri 24 stopinjah Celzija. Večjih padavin do konca tedna ni pričakovati, temperature bodo okoli 25 stopinj, na Primorskem do 27 stopinj Celzija.

Na Kredarici snežna odeja debela več kot štiri metre

Kljub prijetnim pomladnim temperaturam so razmere v visokogorju zimske. Kot so zapisali na Facebookovi strani Arsa, je maja po nižinah prevladovalo oblačno in deževno vreme, v visokogorju je pogosto tudi snežilo. Snežna odeja se je v zadnjem tednu občutno povečala, saj je na Kredarici v tem obdobju padlo skoraj meter snega, zelo verjetno pa je dosežen tudi sezonski maksimum višine snežne odeje, ki je pred štirimi dnevi znašala 445 centimetrov.

Da gre za nadpovprečno debelo snežno odejo, je za N1 komentiral tudi Strajnar. Ni pa to rekord. Kot so navedli na Facebookovi strani Arsa, je bilo konec maja leta 2021 na Kredarici nekaj več kot pet metrov snega. “Razmere v visokogorju se lahko hitro spremenijo. Z visokimi temperaturami in pogostim vetrom se lahko snežna odeja hitro manjša. V juniju 2019 smo zadnje tri metre snega izgubili v le 17 dneh,” so še dodali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!