Zagovornik načela enakosti: Pri osebni asistenci diskriminiramo tudi mlade

Slovenija 21. Dec 202313:17 0 komentarjev
Invalid
Foto: PROFIMEDIA

V zakonu o osebni asistenci je po oceni Zagovornika načela enakosti diskriminatorna ureditev, po kateri je spodnja meja za pridobitev pravic 18 let. Osebe med 15. in 18. letom so namreč v bistvenih pravnih prvinah v primerljivem položaju z osebami z invalidnostmi, ki so dopolnile 18 let, zato zagovornik ministrstvu predlaga spremembo zakona.

Kot so pojasnili pri Zagovorniku, zakon o osebni asistenci v šestem členu med drugim kot pogoj za upravičenost do osebne asistence določa, da morajo biti osebe, ki želijo uveljaviti pravico do osebne asistence, ob zaprosilu za to storitev stare med 18 in 65 let. Spomnili so, da je Zagovornik že leta 2021 opravil oceno diskriminatornosti zakona o osebni asistenci glede zgornje starostne meje za uveljavitev pravice do osebne asistence in ocenil, da ureditev različno ureja pravice oseb z invalidnostmi samo glede na to, koliko so stari. Za takšno različno obravnavo ni ustavno dopustnega razloga in je zato takšno ureditev ocenil za diskriminatorno.

Nato je obravnaval še diskriminatornost spodnje starostne meje, pri čemer se je Zagovornik omejil na osebe stare med 15 in 18 let. “Osebe, ki so dopolnile 15 let, so lahko tudi v delovnem razmerju, lahko sodelujejo v sodnih in upravnih postopkih, privolijo v medicinski poseg … Tako so v svojih bistvenih dejanskih in pravnih prvinah v primerljivem položaju z osebami z invalidnostmi, ki so dopolnile 18 let. A zaradi postavljenega starostnega pogoja v primerjavi z njimi ne morejo dostopati do pravic iz osebne asistence. S tem pa jim je samo zaradi starosti omejeno aktivno življenje,” so navedli.

Čeprav so do določenih podpornih storitev starši otrok s posebnimi potrebami upravičeni, te oblike pomoči po oceni Zagovornika niso primerljive z osebno asistenco.

Zagovornik je zato ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti priporočil spremembo zakona o osebni asistenci na način, da bo osebna asistenca dostopna tudi za osebe, ki so stare med 15 in 18 let, so sporočili.

Ob tem so povzeli besede zagovornika načela enakosti Mihe Lobnika, da osebna asistenca v Sloveniji nekaterim ni dostopna zaradi njihove starosti. “Aktivno življenje ni omejeno med 18. in 65. letom in temu prilagojeno bi moralo biti tudi koriščenje osebne asistence. Mladi med 15. in 18. letom imajo številne druge pravice, ki jih lahko uveljavljajo v družbi, zato ni razloga, da bi tistim mladim, ki imajo invalidnosti, odrekali možnost aktivnega življenja s pomočjo osebnega asistenta,” meni Lobnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!