Z aretacijo Srba epilog dobiva eden največjih ropov v angleški zgodovini

Svet 20. Dec 202319:36 1 komentar
Policija Velika Britanija
Britanski policist pri nadzoru območja doma Tamare Ecclestone Rutland leta 2021 (Foto: PROFIMEDIA)

V Beogradu so aretirali Srba Daniela Vukovića, edinega še neujetega člana roparske zasedbe, ki je leta 2019 iz domov angleških zvezdnikov ukradla za 30 milijonov evrov premoženja.

V Srbiji so po poročanju BBC aretirali srbskega državljana Daniela Vukovića, vpletenega v enega največjih ropov v angleški zgodovini. S še petimi moškimi so ga prijeli v Beogradu zaradi domnevnega pranja denarja, je sporočila britanska policija.

Moški naj bi decembra 2019 sodeloval pri vlomih v tri domove zvezdnikov v Londonu, pri katerih so storilci ukradli predmete v vrednosti 26 milijonov britanskih funtov (okoli 30 milijonov evrov).

Ena od žrtev ropa je bila tudi manekenka Tamara Ecclestone Rutland, hči slovitega dirkača Formule 1 Bernieja Ecclestona. Ukradli so ji za 25 milijonov funtov (okoli 29 milijonov evrov) v nakitu, gotovini in drugih predmetih, piše BBC. Večine ukradenih predmetov policija ni nikoli izsledila.

Lani so krivdo za zločin priznali trije Italijani, Jugoslav Jovanović, Alessandro Maltese in Alessandro Donati. Sodišče jim je prisodilo 28 let zaporne kazni. Za Vukovićem, četrtim članom roparske zasedbe, je londonska policija razpisala mednarodno tiralico.

Kot še piše BBC, Vukovića povezujejo tudi z drugimi ropi v Evropi. Uporabljal naj bi vsaj 19 različnih lažnih identitet. Britanske oblasti so julija zahtevale njegovo izročitev, a jo je srbsko vrhovno sodišče zavrnilo, saj da naj bi bil Ljubomir Romanov, kakor se je Vuković tedaj uradno imenoval, srbski državljan in zato pogojem za izročitev ni bilo zadoščeno.

Ali so britanski policisti ob Vukovićevi aretaciji sedaj ponovno zaprosili za njegovo izročitev, za zdaj ni znano.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje