Zajela nas je hladna fronta, ki bo marsikomu malce pokvarila dopust

Slovenija 27. Jun 202309:40 1 komentar
Neurje
Foto: Uroš Kokol/N1

Začel se je prvi počitniški teden, ki pa vremensko ne bo tako zelo lep. Naše kraje bodo zajele padavine, tudi temperature bodo nekoliko nižje, saj nas je zajela hladna fronta. Čeprav pri "nižjih" temperaturah marsikdo uživa, pa z zaskrbljenostjo v nebo pogledujejo tisti, ki so na zasluženem oddihu – predvsem tisti, ki denimo počitnikujejo na prostem, v šotorih. Kislo vreme je namreč napovedano tudi za sosednjo Hrvaško, kjer dopustujejo številni Slovenci.

Nekatere dele Slovenije so že zajele nevihte s padavinami, ponekod v Ljubljani je dopoldan padala tudi sodra. Po napovedih vremenoslovcev nas bo prešla nova vremenska motnja, ki bo v naše kraje prinesla več padavin.

Nevihte so zjutraj začele nastajati na severu države, čez dan pa bodo zajele vso Slovenijo. Ob večjih količinah padavin lahko popoldne in zvečer pride tudi do poplavljanja padavinske in zaledne vode. Večja verjetnost za ta pojav bo v severni, osrednji in vzhodni Sloveniji, opozarjajo na agenciji za okolje.

Kot piše na portalu Neurje.si, lahko pogostejše in nekoliko intenzivnejše nevihte nastanejo na zahodu in jugovzhodu države. Nevihte pa lahko spremljajo močnejši nalivi, lokalno lahko pada manjša toča. A vremensko dogajanje ne bo tako pestro, kot je bilo minuli petek, ko je ponekod padala toča v velikosti jajc.

Po napovedi agencije za okolje bodo padavine v sredo zjutraj povečini ponehale, čez dan se bo razjasnilo, a tu in tam lahko nastane še kakšna ploha. Na Primorskem bo še pihala večinoma šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 16, na Primorskem okoli 19, najvišje dnevne od 20 do 24, na Primorskem okoli 28 stopinj Celzija.

Po krajši osvežitvi bo četrtek spet razvajal s soncem in višjimi temperaturami, še višje pa se bo živo srebro povzpelo v petek. V soboto bo spet bolj oblačno in vnovič lahko pričakujemo plohe.

Slabša napoved tudi za južne sosede

Slabša vremenska napoved velja tudi za Hrvaško, kjer dopustujejo številni Slovenci. Severozahod bodo že danes čez dan zajele padavine, ki se bodo nato razširile nad osrednji in vzhodni del države. Po napovedih vremenoslovke N1 Zagreb Tee Blaževič lahko lokalno nastanejo močnejši nalivi z grmenjem, ponekod lahko pada toča.

Vremenski preobrat lahko pričakujejo tudi na severu Jadrana, kjer se bo proti večeru okrepila burja, ki lahko največ težav povzroči v prometu. V Dalmaciji bo večinoma suho. Sreda bo sicer jasna, a lahko plohe nastajajo tudi v južnih delih Hrvaške. Zaradi prodora hladnejšega zraka s severa se bo nekoliko ohladilo.

V četrtek bo spet bolj stabilno vreme, ob obilici sonca se bo višje povzpelo tudi živo srebro. Toplo in sončno bo tudi v petek, konec tedna pa bo spet prinesel več padavin in neviht. Takrat se bodo temperature spet nekoliko spustile.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje