Zakaj se je v soboto sirena oglasila šele ob 12.11 in ne točno opoldne?

Slovenija 03. Sep 202213:23 5 komentarjev
Sirena
PROFIMEDIA

Je tudi vas presenetilo, ker se je sirena v soboto oglasila šele ob 12.11 in ne točno opoldne?

Nekateri prebivalci širšega območja Ljubljane so na prvo septembrsko soboto zastrigli z ušesi, ko je sirena, ki se vsako prvo soboto v mesecu oglasi točno opoldne, zatulila šele 11 minut čez poldne. Razlog?

Informacijski sistem RS je bil pred tedni tarča kibernetskega napada, v katerem se je med drugim zrušila spletna aplikacija Spin, poškodovan pa je bil tudi sistematiziran zvočni sistem. Tako so morali v soboto ročno sprožiti sireno, zato se je ta oglasila nekaj minut kasneje kot običajno, so pojasnili v centru za obveščanje.

Kolikšna materialna škoda je nastala med hekerskim napadom, še ni znano, saj preiskava še poteka, so pred dnevi za N1 pojasnili na obrambnem ministrstvu. Prav tako še ni znano, kako so napadalci prišli v sistem. Na upravi za informacijsko varnost so dejali, da je bil kibernetski napad resen incident. “Pomembno je, da so računalniški sistemi ustrezno vzdrževani. Ali je to možen vzrok za to, da je prišlo do kibernetskega incidenta, pa bo pokazala raziskava,” so še takrat pojasnili. Aplikacija Spin je bila sicer nekaj dni po napadu znova vzpostavljena.

Se pa sirene pri nas vsako prvo soboto oglasijo, saj s tem rednim pregledom civilna zaščita preveri, ali alarmni sistemi delujejo pravilno. Gre za enoličen zvok, ki traja 30 sekund.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje