Premier posegel v napetosti med Brecljem in Bešičem Loredanom, Brecelj navdušen

Slovenija 30. Mar 202318:11 > 22:21 7 komentarjev
Danijel Bešič Loredan, Robert Golob, Erik Brecelj
Borut Živulović/BOBO

Predsednik vlade Robert Golob je na včerajšnji seji strateškega sveta za zdravstvo navdušil s stališči o prenovi zdravstvene blagajne, pravi predsednik sveta Erik Brecelj. Ta tema je v zadnjih tednih povzročala trenja med strateškim svetom in ministrom za zdravje Danijelom Bešičem Loredanom, zato se postavlja vprašanje, ali se je premier postavil proti ministru. Še posebej, ker je Bešič Loredan odpovedal današnjo predstavitev predloga prenove ZZZS. "Ni tako črno-belo," trdi Brecelj.

Na včerajšnjo redno tedensko sejo sveta za zdravstvo je prišel tudi predsednik vlade Robert Golob, ki je v svojem nagovoru povedal nekaj stališč o prenovi zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), nam je po seji povedal predsednik sveta Erik Brecelj. Po njegovih besedah je premier podprl smernice za prenovo, ki jih predlaga strateški svet. “Bili smo navdušeni,” je dodal.

Prenova ZZZS je v zadnjih tednih povzročala trenja znotraj koalicije in med ministrom za zdravje Danijelom Bešičem Loredanom ter strateškim svetom za zdravstvo, ki deluje pod okriljem premierja in ga vodi Brecelj. Koalicijske stranke in člane strateškega sveta je zmotilo, da želi ministrstvo s prenovo ZZZS povečati vpliv politike na razdeljevanje milijard evrov v zdravstveni blagajni.

Zato se postavlja vprašanje, ali se je Golob včeraj postavil proti svojemu ministru. Vendar Brecelj odgovarja, da “na to ne smemo gledati tako črno-belo”.

Minister ima “neodložljive obveznosti”

To vprašanje se postavlja tudi zato, ker je ministrstvo za zdravje včeraj popoldne, medtem ko je potekala seja strateškega sveta, sporočilo, da odpoveduje novinarsko konferenco, na kateri bi morali danes predstaviti predlog zakona za strukturno prenovo ZZZS.

Današnjo novinarsko konferenco so okvirno napovedali že v torek, uradno pa so nanjo povabili danes dopoldne. Samo nekaj ur pozneje so medije obvestili, da bo imel minister danes neodložljive obveznosti.

Brecelj je sicer v torek v oddaji N1 STUDIO ocenil, da predloga zakonov do konca tedna najverjetneje še ne bosta pripravljena.

Brecljev sveta za celovito prenovo krovnega zakona

V oddaji je pojasnil tudi, da način upravljanja ZZZS, ki ga želi z zakonom nasloviti minister, pomembno vprašanje za politiko, medtem ko je za strateški svet ključno vprašanje to, kako bo ZZZS po novem deloval v korist pacientov. “Do tega pa še nismo niti prišli,” je dodal Brecelj.

Po naših neuradnih informacijah je svet prejšnji teden sprejel mnenje, da bi bilo treba spremembe upravljanja ZZZS vključiti v celovito prenovo krovnega zdravstvenega zakona, torej zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Ta pa bi se po koalicijski časovnici zdravstvene reforme uveljavil šele leta 2025.

Brecelj je v torek povedal tudi, da se je strateški svet z ministrom o prenovi upravljanja ZZZS uskladil že prejšnji teden, a okoliščine kažejo, da je tema ostala odprta. Predloga zakona namreč še niso poslali socialnim partnerjem, čeprav je premier Golob pred desetimi dnevi napovedal, da bo vlada to storila prejšnji petek.

Brecelj ministra postavil na laž

Strateški svet je ministrova izhodišča za prenovo ZZZS obravnaval večkrat, na začetku seje prejšnji teden pa sta državna sekretarja na ministrstvu Tjaša Vidic in Tadej Ostrc članom sveta sporočila, da bo Bešič Loredan odstopil skupaj s celotno svojo ekipo, če se ne bodo uskladili.

Potem ko smo to razkrili, je minister grožnjo zanikal in informacije opisal kot “medijsko bombico”, vendar ga je Brecelj postavil na laž. Potrdil je, da sta sekretarja res prenesla takšno sporočilo.

Zakon o strukturnih spremembah ZZZS je po koalicijski časovnici prvi koraki zdravstvene reforme. Predlog bi moral biti pripravljen do sredine marca, do sredine aprila naj bi mu sledil tudi predlog zakona o informacijskem sistemu, ki pa naj bi bil že pripravljen in naj ne bi povzročal trenj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje