Ponovno prosto gibanje po Ljubljani, Bledu in Brdu

Slovenija 06. Okt 202109:39 > 20:12 5 komentarjev
Prepoved gibanja
Borut Živulović/BOBO

Odredba, ki je določala, da lahko pristojni včeraj in danes omejijo ali prepovedo gibanje na določenih območjih v Ljubljani, na Bledu in okoli Brda pri Kranju, je ob 19. uri prenehala veljati.

Podobno kot včeraj je tudi danes v nekaterih predelih Ljubljane, na Bledu in Brdu pri Kranju veljala omejitev oziroma prepoved gibanja. Razlog za omejitve je bil današnji vrh EU-Zahodni Balkan, pravna podlaga pa 9. člen zakona o nalogah in pooblastilih policije. Odredba je nehala veljati danes zvečer po tem, ko so prenehali veljati razlogi za njeno izvajanje, so sporočili s policije.

Policija se je ob varovanju, povezanim z vrhom EU-Zahodni Balkan, danes še drugi dan zapored pripravljala na protest. Zjutraj pozivov v večjih skupinah na družbenih omrežjih še ni bilo, popoldan pa se je v eni od skupin pojavila objava, ki je vabila na shod. Poziv je bilo sicer včeraj slišati tudi v enem od govorov na Trgu republike.

Napoved o današnjem protestu se nato ni uresničila, v središču Ljubljane se je zbrala le manjša skupina nasprotnikov protikoronskih ukrepov. Na Trgu republike, kjer naj bi se ob 15. uri zbrali protestniki, je bila prisotna policija.

Kaj določa 9. člen zakona o nalogah in pooblastilih policije?

Določa, da lahko vlada na predlog notranjega ministra policiji naloži, da z odredbo omeji ali prepove gibanje na določenih območjih in prepove nastanitev v določenem kraju ali zapustitev določenega kraja.

protesti, Ljubljana
Borut Živulović /BOBO

Zaradi napovedanih protestov pouk na daljavo

Na včerajšnjih protestih, kjer je bil uporabljen solzivec, so se znašli tudi dijaki Elektrotehniško-računalniške strokovne šole in gimnazije Ljubljana na Vegovi ulici v središču mesta. Ker so tudi za danes napovedali proteste, je ravnatelj omenjene šole ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport zaprosil za soglasje za izvedbo pouka na daljavo.

Kot so pojasnili na ministrstvu, posebno soglasje za to ni potrebno, saj je organizacija pouka v pristojnosti šole. “V primeru, ko vodstvo šole oceni, da bi bilo pri izvajanju pouka v šoli ogroženo življenje in zdravje dijakov zaradi višje sile, na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport menimo, da je življenje in zdravje naših dijakov najvišja vrednota, zato je šola dolžna pouk organizirati tako, da le-to nikakor ne bo ogroženo,” so še pojasnili.

Po besedah ravnatelja omenjene šole Uroša Breskvarja se je danes na daljavo izobraževalo šest oddelkov tretjih letnikov oziroma okoli 170 dijakov, ki bi sicer pouk spremljali v živo v popoldanskem času. O spremembi poteka pouka so bili po ravnateljevih besedah dijaki in njihovi starši pravočasno obveščeni.

Popoldanski pouk na srednji šoli poteka zaradi prostorske stiske, s katero se srednja šola sooča zaradi ukrepov za omejevanje širjenja novega koronavirusa.

Več o včerajšnjem dogajanju:
>>> SREDIŠČE PRESTOLNICE V OBLAKU DIMA IN SOLZIVCA
>>> IZGREDNIKI POSKUŠALI VDRETI V REDAKCIJO N1
>>> KJE JE ZORAN STEVANOVIĆ?
>>> POLICIJA PRIDRŽALA REPERJA ZLATKA
>>> VODNI TOP ŠKROPIL VODO IN SOLZIVEC

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje