V prometni nesreči na gorenjski avtocesti v naletu umrl voznik

Slovenija 02. Avg 202109:28 > 11:21
Prometna nesreča na gorenjski avtocesti
PiC

Pri Hrušici se je zgodila prometna nesreča, v kateri je umrl voznik. Z osebnim avtomobilom je trčil v tovorno vozilo na voznem pasu, ki je stalo v koloni. Gorenjska avtocesta je bila zaradi nesreče več ur zaprta.

Na gorenjski avtocesti se je pri Hrušici, med priključkoma Jesenice vzhod – zahod proti Karavankam, ob 5.20 zgodila prometna nesreča. V njej je umrl slovenski državljan, ki je z osebnim avtomobilom trčil v tovorno vozilo, ki je stalo v koloni na voznem pasu.

Voznik je že šesta letošnja smrtna žrtev v prometnih nesrečah na Gorenjskem. V zadnjih petih letih je policija prav na tem odseku gorenjske avtoceste obravnavala šest smrtnih žrtev prometnih nesreč, od tega pet v okoliščinah, podobnih današnjim. Večina prometnih nesreč s tragičnim izidom je posledica trka oziroma naleta osebnih vozil v zadnji del stoječega tovornega vozila.

Kot je zapisal tiskovni predstavnik PU Kranj Bojan Kos, je odsek najbolj nevaren od nedelje zvečer do ponedeljka popoldan zaradi nedeljske omejitve prometa tovornih vozil nad 7,5 tone. Na slovenski strani omejitev traja do 21. ure, v Avstriji pa do 22. ure. Zastoj nastane po sprostitvi prometa.

Policija je ves čas zastojev prisotna na tem delu avtoceste. Pred mestom zastoja je postavljena tudi prometna signalizacija, ki voznike opozarja na kolono. Zmanjšana je še največja dovoljena hitrost.

Ob zastojih upravljalec ceste vsakič poskrbi za ustrezno signalizacijo in označitev odseka. Za Karavanke in današnji dan je bila pred krajem zastoja postavljena prometna signalizacija, ki na več odsekih označuje kolono in zmanjšuje omejitev hitrosti.

Zastoji nastajajo na podravski avtocesti pred mejnim prehodom Gruškovje in na cestah pred mejnimi prehodi Jelšane, Starod, Dragonja in Sečovlje. Za izstop iz države se na mejnem prehodu Jelšane čaka več kot dve uri, na Gruškovju pa do dve uri.

Dela na cesti

Na ljubljanski severni obvoznici je med Bežigradom in Novimi Jaršami oviran promet zaradi obnove vozišča. Zaprta sta izvoz in uvoz Tomačevo iz Kosez proti Zadobrovi.

Na dolenjski avtocesti je med Obrežjem in Drnovim promet urejen po polovici avtoceste dvosmerno. Zaprto je tudi počivališče Čatež proti Ljubljani.

Na štajerski avtocesti promet med Celjem vzhod in Dramljami v obe smeri poteka po eni polovici avtoceste.