Zaradi pogoja PC se obetajo težave v zaporih

Koronavirus 28. Sep 202106:17 > 09:55 6 komentarjev
Zapor, paznik
Miloš Vujinović/Bobo

Na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij ocenjujejo, da zaradi pogoja PC morda ne bodo mogli zagotoviti dovolj osebja za naloge v zaporih in prevzgojnem domu. Po nekaterih ocenah pogoj izpolnjuje samo polovica njihovih zaposlenih.

V petek, 1. oktobra, za zaposlene v državni upravi testiranje ne bo več dovolj. Delavec bo moral imeti potrdilo, da je bil v zadnjih šestih mesecih okužen s koronavirusom ali pa je bil vsaj enkrat cepljen.

Možnost varnostnih tveganj

Na mnogih ministrstvih in organih v njihovi sestavi še ne vedo, kaj se bo zgodilo v petek. Natančnih podatkov o številu zaposlenih, ki bodo v petek izpolnjevali pogoj PC (preboleli in testirani), nimajo. Poleg tega ponekod ministri še niso izdali navodil, kako naj pristojni ravnajo s tistimi, ki pogoja ne izpolnjujejo.

Že zdaj pa na morebitne težave opozarja uprava za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS), ki jo vodi Bojan Majcen. “Ob že siceršnjem kadrovskem pomanjkanju namreč ne bomo mogli zagotoviti zadostnega števila izvajalcev za opravljanje vseh potrebnih nalog v zaporih in prevzgojnem domu,” so sporočili in dodali, da bi to lahko pomenilo “tudi določena varnostna tveganja”.

URSIKS ima 919 zaposlenih, ki delajo ali v generalnem uradu, enem od šestih zaporov ali v prevzgojnem domu Radeče. Koliko od teh bo v petek izpolnjevalo pogoj P in C, ne vedo, saj nimajo zakonske podlage, da bi zbirali te podatke. Iz njihovega pojasnila pa je mogoče sklepati, da bi lahko bila taka celo polovica zaposlenih. Približno polovica zaposlenih namreč trenutno pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) izpolnjuje s samotestiranjem.

Delo od doma ni rešitev

“Večina naših uslužbencev je pravosodnih policistov, strokovnih delavcev in inštruktorjev, ki izvajajo neposredno delo z zaprtimi osebami 24 ur na dan, vse dni v tednu,” so nam sporočili z URSIKS, “možnosti dela na domu so zato zelo omejene. Takih delovnih mest je v okviru URSIKS zelo malo.”

URSIKS je organ v sestavi ministrstva za pravosodje, ki ga vodi Marjan Dikavčič. Na njihova vprašanja o URSIKS ministrstvo ni odgovorilo. Povedali pa so, da pogoj PC izpolnjuje približno 85 odstotkov zaposlenih, ki delajo na ministrstvu.

Policisti policija
Borut Živulović/BOBO

Hojs še ni poslal navodil

Po naših neuradnih informacijah tudi na določenih policijskih postajah več zaposlenih ne izpolnjuje pogoja PC. Na naša vprašanja vodstvo policije danes ni odgovorilo.

“Nič še ni jasno,” pravi predsednik policijskega sindikata Slovenije Rok Cvetko. Ministrstvo za notranje zadeve, ki ga vodi Aleš Hojs, namreč še ni dalo natančnih pojasnil, kako ravnati z zaposlenimi, ki pogoja ne bodo izpolnjevali. “To je nadaljevanje pritiska in agonije,” meni Cvetko.

V vojski možnost čakanja na delo s polovično plačo

Med tistimi, ki so navodila pristojnega ministrstva dobili, je vojska. Vojakinjam in vojakom zaradi narave dela ni mogoče odrediti dela od doma, bo pa tistim, ki pogoja PC ne bodo izpolnjevali, omogočena izraba presežka ur oziroma dopusta. Lahko bodo tudi odšli na čakanje na delo z razlogom višje sile, ki je nastala na strani delavca. V tem primeru jim pripada polovica plače.

Trenutno je vsaj 59 odstotkov vojakinj in vojakov polno cepljenih, slaba dva odstotka pa sta virus prebolela v zadnjih šestih mesecih, so nam sporočili iz vojske. Tudi med preostalimi pa bi lahko bilo precej zaposlenih, ki so cepljeni z vsaj enim odmerkom. Kljub temu bo vojska vpoklicala pogodbeno rezervo. Vendar je teh oseb samo okoli 600.

vojaki, vojska
Žiga Živulovič jr./Bobo

Nasprotniki cepljenja izstopajo iz sindikata

Z negotovostjo 1. oktober pričakuje tudi predsednik sindikata državnih organov Frančišek Verk. “Ni enotnih navodil. Še večji problem pa je, da je veliko zaposlenih, ki dela ne morejo opravljati od doma.”

Po njegovem mnenju sta mogoči dve rešitvi, vendar hkrati ocenjuje, da nobena ni verjetna. “Vlada bi lahko spremenila odlok, a očitno je odločena, da bo vztrajala. Druga možnost je, da bi ustavno sodišče presodilo o ustavnosti tega odloka, a ne pričakujem, da se bo to zgodilo ta teden,” pojasnjuje.

Sindikati in posamezniki so na ustavno sodišče vložili več sto pobud. “Večina pravnikov meni, da se taka omejitev ne sme sprejemati z odlokom, ampak je za to potreben zakon,” pravi Verk.

Posamezniki, ki nasprotujejo cepljenju, mu očitajo, da ni naredil dovolj, in protestno izstopajo iz sindikata. “Ne vem, ali bi lahko naredil še kaj,” se sprašuje. Posameznikom, ki izstopajo iz sindikata, pa odgovarja, da s tem nič ne pridobijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje