Že 250 pobud za presojo ustavnosti pogoja PC v državni upravi

Slovenija 24. Sep 202111:03 > 12:13 6 komentarjev
Cepljenje v Franciji
Stephane Mahe/REUTERS

Po informacijah N1 je ustavno sodišče prejelo že približno 250 pobud posameznikov iz državne uprave, ki izpodbijajo vladni odlok. Ta s 1. oktobrom uvaja obvezno izpolnjevanje pogojev P in C (torej preboleli in cepljeni) za vse zaposlene v državni upravi.

Po sprejetju vladnega odloka pred približno tednom dni, da za vse zaposlene v državni upravi od 1. oktobra samotestiranje (oz. testiranje) ne bo dovolj, je več sindikatov napovedalo presojo ustavnosti. Kdaj bo ustavno sodišče odločalo o ustavni presoji in zadržanju odloka po absolutni prednostni obravnavi, ki ju je v ponedeljek vložil Sindikat policistov Slovenije, bo več znanega naslednji teden.

Preberite več

Pričakujemo lahko hitro odločitev o začasnem zadržanju

“Kot običajno, bo verjetno relativno hitro odločilo vsaj o predlogu o začasnem zadržanju. To seveda ne pomeni nujno, da bo takemu predlogu ugodilo. Sicer pa je ustavno sodišče do zdaj prejelo že približno 250 pobud posameznikov iz državne uprave, ki izpodbijajo ta odlok,” nam je sporočil generalni sekretar Sebastian Nerad.

Po mnenju ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bi bilo smiselno pogoj PC razširiti tudi na socialnovarstvene in zdravstvene zavode. Za zdaj velja, da bo s 1. oktobrom pogoj prebolelosti oziroma cepljenja nujen za zaposlene na ministrstvih, organih v sestavi, inšpekcijah, policiji, vojski in upravnih enotah.

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje