Zaradi prijetja ruskih agentov Knovs na nenapovedanem nadzoru na Sovi (VIDEO)

Slovenija 02. Feb 202312:31 4 komentarji
sova
Foto: N1

Člani parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) so zjutraj na Sovi opravili nenapovedan nadzor. Člani Knovsa, ki so se na nujni seji sestali zjutraj, so se na Sovo odpravili s kombijem, njihov nadzor je trajal dobro uro. Zanimala jih je protiobveščevalna dejavnost v primeru delovanja ruskih obveščevalnih služb v Sloveniji in poslovanje GEN-I na Balkanu.

Okoli 9. ure zjutraj so člani komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) na Sovi opravili nenapovedan nadzor. Na Sovo je odšla pooblaščena skupina v sestavi: predsednik Knovsa Janez Žakelj (NSi), Predrag Baković (SD), Matej Tonin (NSi), Teodor Uranič (Svoboda) in Nataša Sukič (Levica).

Predmet nadzora so bile, kot so sporočili po opravljenem nadzoru, protiobveščevalne in obveščevalne dejavnosti agencije, pooblaščena skupina pa je preverjala tudi tehniko, s katero agencija pridobiva podatke.

Člane Knovsa je zanimal primer protiobveščevalne dejavnosti glede delovanja ruskih obveščevalnih služb v Republiki Sloveniji. Konkretno so pregledali primer ruskih agentov, ki sta v Sloveniji delovala z argentinskimi potnimi listi, “prav tako je člane pooblaščene skupine zanimalo, zakaj je informacija prišla v javnost in kako”.

Člani Knovsa so se na Sovo odpravili s kombijem, njihov nadzor pa je trajal dobro uro. Posnetek njihovega prihoda si lahko ogledate spodaj.

Po informacijah N1 naj bi ruska vohuna delala ali za rusko vojaško varnostno obveščevalno službo GRU ali za zunanjo obveščevalno službo SVR – slednje naj bi bilo bolj verjetno – v Sloveniji pa sta odprla dve podjetji. Predstavljala sta se kot Ludwig Gisch, ki je pri notarju govoril v nemškem jeziku, in Maria Rosa Mayer Munos. Zdaj sta v priporu, za mladoletna otroka pa je po besedah naših virov poskrbljeno. Z ruskima vohunoma naj bi sodeloval tudi slovenski državljan, ki pa ga po informacijah N1 niso priprli.

Po opravljenem nenapovedanem nadzoru so sporočili še, da jih je prav tako zanimalo poslovanje GEN-I na Balkanu. “Po številnih medijskih objavah v zvezi s poslovanjem GEN-I na Balkanu, ki imajo lahko škodljive posledice za interese Republike Slovenije, so pooblaščeno skupino zanimale aktivnosti in ugotovitve agencije v zvezi s tem.”

Direktor Sove Joško Kadivnik je s sodelavci članom pooblaščene skupine predstavil tehniko, s katero pridobiva informacije v skladu z 2. členom ZSOVA. Člani pooblaščene skupine pa so sprejeli tudi sklep, da mora Sova o ugotovitvah Knovsu poročati v obdobnih poročilih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje