Zastrupitve zaradi zamenjav: kako nabrati čemaž in preživeti?

Slovenija 30. Apr 202320:38 1 komentar
Nabiranje čemaža
PROFIMEDIA

Spomladi se mnogi odpravijo v naravo, kjer nabirajo čemaž, ki ga uporabijo v svoji kuhinji. Vendar previdno. Listov čemaža ne zamenjate z listi nekaterih drugih strupenih rastlin. Zamenjava vas lahko stane življenja.

Zamenjave čemaža s katero od podobnih, vendar strupenih rastlin privedejo do zastrupitev, ki se lahko končajo tudi tragično. Na centru za klinično toksikologijo in farmakologijo UKC Ljubljana so zaradi zastrupitve z jesenskim podleskom v zadnjih dvajsetih letih zdravili 34 bolnikov. Štirje od njih so zaradi zastrupitve umrli.

Čemaž ljudje najpogosteje zamenjajo prav z jesenskim podleskom, pravi vodja centra za klinično toksikologijo in farmakologijo na ljubljanskem UKC Miran Brvar. Takih zamenjav je po njegovih besedah daleč največ, redkeje pa pride tudi do zamenjave z belo čmeriko ali listi šmarnice.

Ker lahko po zaužitju bele čmerike ali jesenskega podleska človek tudi umre, je treba biti pri uživanju čemaža previden. Brvar opozarja, da je treba pri morebitnih prebavnih težavah po obroku čemaža vedno pomisliti na možno zastrupitev. “Ob vsakem sumu na zastrupitev s strupeno rastlino priporočam čimprejšnji pregled pri zdravniku v urgentni ambulanti,” je svetoval.

Vodja centra za klinično toksikologijo pravi, da je treba ob sumu zastrupitve v ambulanto vedno vzeti rastlino, ki jo je zastrupljeni pojedel, ali pa vsaj njene ostanke. V bolnišnici bodo tako veliko lažje prepoznali rastlino in ustrezno ukrepali.

Simptomi so najbolj drastični pri zastrupitvi z jesenskim podleskom, ki poteka v več fazah. V prvih 12 urah po zaužitju bolniku postane slabo, bruhanju in driski pa se pridružijo tudi bolečine v trebuhu. Do okvar srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč pride po Brvarjevih besedah v treh dneh po zastrupitvi.

“Pri bolnikih, ki preživijo prvi fazi zastrupitve, se po štirih ali petih dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga znižata število belih krvnih celic in krvnih ploščic,” razlaga Brvar. Posledica padca števila teh krvnih celic je povečana nevarnost za okužbe in krvavitve. Osebam, ki preživijo vse to, pa po dveh ali treh tednih izpadejo še lasje.

Simptomi zastrupitev z belo čmeriko ali šmarnico so nekoliko blažji, vendar nič manj nevarni. Strup šmarnice povzroča pekočo bolečino v ustnih, slabost, bruhanje, glavobol, motnje vida in srčnega ritma. Medtem pa po besedah Brvarja zastrupitev z belo čmeriko poteka s slabostjo, želodčnimi težavami, glavobolom, meglenim in skakajočim vidom, mravljinčenjem, počasnim srčnim utripom, nizkim krvnim tlakom in prehodno izgubo zavesti.

čemaž in jesenski podlesek
Miran Brvar

Prav zaradi resnih posledic, ki jih zastrupitev pusti na človeku, je treba biti pri nabiranju zelo previden. Zamenjavam užitnega čemaža s strupenimi rastlinami se najlažje izognemo z dobrim poznavanjem razlik med temi rastlinami. Razliko med čemažem (na fotografiji spodaj) in jesenskim podleskom (na fotografiji zgoraj) si lahko ogledate na zgornji fotografiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje