Znano, kdo bo vodil svet za ekološko kmetovanje in trajnostno proizvodnjo hrane

Slovenija 08. Maj 202315:16 2 komentarja
Irena Šinko
Borut Živulović /BOBO

O aktualnih vsebinah s področja ekološkega in trajnostnega kmetovanja bodo odslej razpravljali tudi na svetu za ekološko kmetovanje in trajnostno proizvodnjo hrane. Gre za posvetovalno telo kmetijske ministrice Šinko, na današnji seji pa so potrdili tudi predsednika in člane sveta.

Svet za ekološko kmetovanje in trajnostno proizvodnjo hrane, strokovno svetovalno telo kmetijske ministrice Irene Šinko, je danes na prvi seji izvolil vodstvo, potrdil poslovnik in razpravljal o aktualnih vsebinah s področja ekološkega kmetovanja, so sporočili z ministrstva.

Predsednik sveta je postal Marko Slavič iz podjetja Vila Natura, podpredsednica pa Martina Bavec s Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru.

Na seji, na kateri je sodelovala tudi ministrica, so razpravljali o aktualnih vsebinah s področja ekološkega in trajnostnega kmetovanja, kot so ekološka živila v javnih zavodih, povečanje ponudbe in povpraševanja po ekoloških živilih ter kako povečati število ekoloških kmetov med mladimi prevzemniki, so zapisali na ministrstvu.

Člani sveta so Denis Rusjan (Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani), Simon Golob (Čebelarska zveza Slovenije), Martina Bavec, Roman Žveglič (predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije), Sašo Obolnar (Mreža Planet B za Slovenijo), Matej Kline (Permakulturni inštitut Maribor), Florjan Peternel (Sindikat kmetov Slovenije), Mija Lapornik (Trgovinska zbornica Slovenije), Brigita Golob (Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin), Marko Slavič, Tatjana Zagorc (GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij), Katja Temnik (Zeliščni vrt Majnika), Mateja Škrl Kocijančič (Združenje družinskih vinogradnikov in vinarjev Slovenije), Mihael Kasaš (Združenje Demeter Slovenije), Anja Mager (Zveza slovenske podeželske mladine), Aleš Fister (Zveza društev ekoloških kmetov Slovenije), Anja Bolha (Zveza potrošnikov Slovenije) in Jožica Polajžer (Zadružna zveza Slovenije).

Gre sicer za strateški svet, ki deluje pod okriljem pristojnega ministrstva. Predsednik vlade Robert Golob pa je doslej ustanovil štiri strateške svete. S prvim januarjem letos je ustanovil strateški svet za zdravstvo. Z lanskim decembrom strateški svet za prehrano, s prvim marcem letošnjega leta tudi strateški svet za makroekonomska vprašanja ter dobra dva tedna kasneje še strateški svet za preprečevanje sovražnega govora.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje