ZD Ljubljana odpira sedem ambulant za neopredeljene, a za vse ne bo prostora

Slovenija 11. Jan 202317:27 0 komentarjev
Čakanje za zdravnika pred ZD Bežigrad
Borut Živulović/BOBO

Sprva bodo v Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana odprli le sedem ambulant za neopredeljene paciente, saj za zdaj nimajo dovolj kadra. Za delo v ambulantah se je prijavilo 20 zdravnikov, ki so zaposleni v ZD Ljubljana, in 19 zdravnikov zunaj zavoda.

Pomanjkanje osebnih zdravnikov je najhuje v prestolnici, kjer Zdravstveni dom (ZD) Ljubljana hiti z organizacijo ambulant za neopredeljene paciente. Kot so sporočili iz ZD Ljubljana, bodo sprva odprli sedem ambulant v šestih enotah, saj nimajo dovolj kadra, da bi odprli več tovrstnih ambulant. “Število ambulant bomo povečevali, če nam bo kadrovsko to dopuščalo,” so zapisali v sporočilu za javnost.

V prvem koraku bodo odprli sedem ambulant v šestih enotah: Bežigrad, Center, Moste-Polje, Šiška in Vič-Rudnik. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, se bodo prednostno v ambulantah za neopredeljene zavarovane oseb v posamezni enoti opredeljevali tisti pacienti, ki so imeli izbranega osebnega zdravnika v tej enoti in imajo v njej tudi svojo zdravstveno dokumentacijo.

Za delo v teh ambulantah se je prijavilo 20 zdravnikov, ki so zaposleni v ZD Ljubljana, in 19 zdravnikov zunaj zavoda. Glede na število kadra, ki je na razpolago za delo v teh ambulantah, sprva ne bodo mogli zagotoviti opredelitve vsem pacientom, ki so trenutno brez osebnega zdravnika, saj bodo lahko odprli omejeno število ambulant.

Preberite še: Iz ZD Ljubljana odhaja še več zdravnikov: “Razmere so slabe”

“Ne glede na to pa bomo še vedno zdravstveno oskrbo zagotavljali vsem osebam, ki jo bodo potrebovale (tudi tistim, ki nimajo zdravnika več kot dve leti), in sicer v enotah, kjer so imeli osebnega zdravnika, torej v doslej že vzpostavljenih kroničnih, akutnih, administrativnih ambulantah in ambulantah za preveze ran,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Dodali so, da so na zdravstveno ministrstvo naslovili pobudo, “da se v ambulante za neopredeljene zavarovane osebe lahko vključijo tudi upokojeni, sobni zdravniki, mlajši specializanti, zdravniki zaposleni na ZZZS in ZPIZ … ” Če bo pristojno ministrstvo pobudo upoštevalo, bodo v ZD Ljubljana kronične in akutne ambulante preoblikovali v ambulante za neopredeljene paciente, kot jih predvideva ministrstvo za zdravje. “V tem primeru se bodo pacienti seveda lahko opredelili dodatno v ambulantah za neopredeljene zavarovane osebe,” so še zapisali.

Vsem pacientom svetujejo, da recepte za kronično terapijo, napotnice za kontrolne preglede, naročilnice za medicinske pripomočke naročijo pravočasno – vsaj 10 dni pred iztekom -, saj bodo administrativne storitve praviloma urejene v roku enega tedna od naročila.

Preberite še: Prizori, kakršnih še nismo videli. Je to začetek konca družinske medicine?

Na Koroškem za zdaj brez ambulante za neopredeljene

V Zdravstvenem domu (ZD) Ravne na Koroškem, kjer je ministrstvo za zdravje predvidelo kar pet ambulant za paciente brez izbranega družinskega zdravnika, za zdaj ne bodo vzpostavili nobene, do predlaganih rešitev so tudi kritični. Tudi v ZD Radlje ob Dravi za zdaj ne bo te ambulante, v ZD Slovenj Gradec pa vzpostavljajo povsem novo ambulanto.

“V dogovoru z zaposlenimi zdravnicami in zdravnikom ocenjujemo, da vzpostavitev ambulante za neopredeljene ni ustrezna rešitev. Če se bo v prihodnje izkazalo, da je potrebna, se bomo dogovorili,” je za STA pisno pojasnil direktor ZD Ravne na Koroškem Stanislav Pušnik.

Na območju Mežiške doline, ki ga pokriva ta zdravstveni dom, je po njegovih podatkih okoli 6.000 pacientov brez izbranega osebnega zdravnika. “Vse, ki so se želeli opredeliti, so zdravnice v krajih stalnega ali začasnega bivališča tudi opredelile,” je pojasnil. Do predloga ministrstva za zdravje glede vzpostavitve t. i. ambulant za neopredeljene je sicer kritičen. Meni, da s tem pristojni v sistem vnašajo več škode kot koristi.

“V ZD Ravne z dodatnim delom zaposlenih in upokojenimi zdravniki omogočamo dostopnost do storitev tudi vsem osebam, ki formalno nimajo izbranega zdravnika v ambulantah, kjer so ga prej imele. Rešitve niso univerzalne in primerne za vse, menim, da bi morali začasno zdravniki primarne ravni svojo dejavnost porazdeliti med vse zavarovance uravnoteženo. Dolgoročna rešitev pa je realna, ko bomo ob sistemu dela, ki ga imamo, imeli dovolj zdravnikov,” je še poudaril Pušnik.

Srdjan Zivulovic /BOBO

Na Koroškem poleg ravenskega na primarni ravni delujejo še trije zdravstveni domovi in nekaj koncesionarjev. Ministrstvo za zdravje za ZD Dravograd ni predvidelo ambulante za neopredeljene, po eno pa je predvidelo za ZD Radlje ob Dravi in ZD Slovenj Gradec.

“Po naši oceni v mreži ZD Radlje ob Dravi nimamo veliko oseb, ki nimajo izbranega osebnega zdravnika, zato zaenkrat ambulante za neopredeljene osebe ne bomo organizirali. Trudimo se, da zagotovimo opredelitev v eni izmed ambulant, bodisi v javnem zavodu ali pri zasebniku. Če se bodo pojavile večje potrebe, bomo o organizaciji razmisli,” je za STA pojasnila direktorica ZD Radlje ob Dravi Lidija Golob. Ob tem pa je izpostavila problem zagotavljanja kadra, ki bi delal v tej ambulanti, saj so po njenih besedah vsi zdravniki že sedaj zelo obremenjeni v rednem delu. Problem je tudi prostorski, vendar bodo to reševali, če bo ambulanto treba organizirati.

Po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki jih je navajal časnik Večer, je bilo konec lanskega decembra v izpostavi Radlje 1862 oseb brez izbranega osebnega zdravnika. “Vedeti moramo, da je na našem območju veliko oseb, ki delajo v sosednji Avstriji in imajo tam izbranega osebnega zdravnika ali pa ga niti ne želijo izbrati,” pa je v zvezi s tem navedla Golob.

Glede zagotavljanja zadostnega števila zdravnikov v ZD Radlje ob Dravi pa je zapisala še, da situacijo obvladujejo “na spodnji meji”. Želijo si najmanj dva zdravnika družinske medicine in dva pediatra. Imajo pa trenutno specializantki iz družinske medicine in specializantko iz pediatrije.

V ZD Slovenj Gradec po zadnjih podatkih direktorice Marjete Vaupot ne bodo vzpostavljali ambulante za neopredeljene, ampak bodo v prihodnjih dneh odprli novo ambulanto z nosilcem dejavnosti družinske medicine. “S tem bomo lahko pacientom zagotavljali kontinuirano obravnavo v ambulanti,” je dodala. Poleg tega so pred tem že z novim letom pridobili zdravnico in zdravnika.

Preberite še: Alojz Ihan: Ali minister gasi požar z bencinom?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!