Več deset tisoč ljudi vsakodnevno prečka mejo: “Najti je treba boljšo rešitev”

Slovenija 23. Okt 202316:44 5 komentarjev
Nadzor na mejnem prehodu Obrežje
Nadzor na mejnem prehodu Obrežje (Foto: Nik Rovan/BOBO)

Ob vnovični uvedbi mejnega nadzora na meji s Slovenijo je župan Kumrovca Robert Šplajt dejal, da bi bilo treba najti rešitev, ki bi prebivalcem tik ob meji, ki jo morajo vsakodnevno prečkati, omogočila normalno prometno povezanost.

Župan občine Kumrovec Robert Šplajt je za hrvaško tiskovno agencijo Hina danes dejal, da bi bilo zaradi številnih obmejnih prebivalcev na severu Hrvaške treba najti boljšo rešitev od vnovične uvedbe nadzora na meji s Slovenijo.

“Vemo, da se to dogaja zaradi varnosti. Države dodatno varujejo svoje meje, in to nam je popolnoma jasno, a treba bi bilo najti rešitev, da se ljudem, ki so del schengenskega sistema, omogoči normalna prometna povezanost,” je za Hino opozoril župan Kumrovca.

Pojasnil je, da večjih težav po uvedbi nadzora na meji sicer ni bilo, a da se boji, da bodo to spremembo občutili prebivalci ob sami meji. Ob tem je izrazil upanje, da na nadzornih točkah ne bodo preveč preverjali lokalnih prebivalcev, saj ob meji s Slovenijo živi nekaj deset tisoč ljudi, ki delajo v sosednji državi in vsak dan prečkajo mejo.

Šplajt je opozoril tudi, da Slovenija še vedno ni odstranila žičnate ograje, čeprav je že večkrat obljubila, da jo bo.

“Začeli so jo odstranjevati v nekem manjšem delu, a ne na našem območju, potem pa so s tem na žalost prenehali,” je dejal. Obenem je ocenil, da žičnata ograja ni velika ovira za nekoga, ki želi nezakonito prečkati državno mejo, ter opozoril, da Slovenci zaradi nje ne morejo čistiti brega reke na svoji strani, zato se pojavljajo problemi ob večjih padavinah.

Slovenija je nadzor notranje meje Evropske unije s Hrvaško in Madžarsko v soboto uvedla v luči grožnje javnemu redu in notranji varnosti v EU. Trajal bo do 30. oktobra, nato ga lahko vlada podaljša. Italija je zaradi spremenjenih razmer v Evropi in na Bližnjem vzhodu prav tako v soboto uvedla nadzor na meji s Slovenijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje