Zveza organizacij pacientov proti višji premiji. Opozarjajo na okostenelost ZZZS

Slovenija 16. Okt 202320:10 4 komentarji
bolezen, bolnišnica, ženska, čakalnica, bolniška postelja, pacientka, bolnica
V preteklem obdobju se je delež izdanih napotnic s stopnjo redno zmanjšal. (Foto: PROFIMEDIA)

Zveza organizacij pacientov Slovenije nasprotuje ugotovitvam ZZZS, da bi bilo premijo dopolnilnega zavarovanja ob preoblikovanju v obvezni prispevek povečati za najmanj 10 evrov mesečno. Tako ministrica za zdravje kot predsednik vlade sta sicer že zagotovila, da podražitev ne bo.

Potem ko so z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pred dnevi sporočili, da se bo zaradi preoblikovanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezni prispevek v prihodnjem letu pojavil 140 milijonov evrov velik primanjkljaj in da bi bilo premijo treba zvišati za dobrih 10 evrov, se vrstijo odzivi na njihove izračune.

V Zvezi organizacij pacientov Slovenije (ZOPS), ki združuje slovenska društva pacientov in uporabnikov zdravstvenega sistema, nasprotujejo ugotovitvi skupščine ZZZS o nujnosti dviga premije za najmanj 10 evrov mesečno.

“Člani skupščine ZZZS dokazujejo, da niso na strani ne zavarovancev, ne pacientov, niti bolnišnic in zdravstvenih domov, niti zaposlenih v zdravstvu,” so v izjavi zapisali pri ZOPS, katere generalni sekretar je Gregor Cuzak. V zvezi so poudarili, da je ZZZS “tisti, ki ima v rokah škarje in platno pri upravljanju zdravstvenih zavodov, vključno z imenovanjem predstavnikov zavarovancev v svete zavodov kar iz vrst svojih zaposlenih”.

Namesto višanja premije, ki bi najbolj prizadela najbolj revni del prebivalstva, zato ZOPS predlaga aktivnejšo vlogo ZZZS pri kupovanju storitev, “zlasti pa nagrajevanje tistih zavodov, ki z dobrimi praksami dokazujejo, da je dobro upravljanje tudi danes možno”.

ZZZS
Žiga Živulovic jr./BOBO

Opozorili so tudi na okostenelost obračunskega modela, ki ga brani ZZZS in “je vse bolj v škodo celotnemu zdravstvenemu sistemu,” so zapisali. “Edini, ki mu ta ohromelost ustreza, so zasebni izvajalci, ki poleg redkih dobro upravljanih javnih zavodov še omogočajo pravočasnost in s tem varnost obravnave pacientov. Žal slednji niso dosegljivi eni petini prebivalcev. Nekatere zlorabe v zasebnem sistemu omogoča izjemna neučinkovitost javnega sistema, slednjo pa omogoča plačnik, ki se vede, kot da ne odgovarja za nič,” so opozorili v ZOPS, ki med drugim združuje Društvo na srcu operiranih Slovenije, Slovensko društvo Transplant, Zvezo društev ledvičnih bolnikov Slovenije, Društvo za pomoč otrokom z redkimi boleznimi Viljem Julijan in druga društva.

Premier zagotovil, da podražitev ne bo

Predsednik vlade Robert Golob je sicer danes dejal, da bo primanjkljaj v zdravstveni blagajni, na katerega so prejšnji teden opozorili na ZZZS, krila država. Ob tem je dodal, da ne razume, zakaj ZZZS ljudi straši z dvigom cen. Povedal je, da so zasebne zavarovalnice letos junija napovedale podražitev. “Že od junija tako državljani in državljanke varčujejo, ker je ta vlada sprejela zamrznitev cen zdravstvenega zavarovanja. In ta isti parlament je potrdil zakon, ki pravi, da je cena za dopolnilno zdravstveno zavarovanje določena na 35 evrov za celo leto 2024,” je pojasnil.

Temu je dodal, da so v proračunu sredstva, s katerimi bo treba pokriti to razliko, saj se je vlada zavezala, da bo pokrila izpad. “Zakaj zdravstvena blagajna iz tega dela medijsko zgodbo, zakaj straši ljudi, da bo treba dvigniti ceno zavarovanja s 1. januarjem 2024, je znano samo njim. Ta strošek je v celoti v breme proračuna, je z zakonom jasno opredeljen in tudi pokrit,” je zaključil.

To je potrdila tudi ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel, ki je prav danes od predsednika vlade prevzela posle na ministrstvu. Poudarila je, da bo novi prispevek, v katerega se bosta po novem letu združila dozdajšnje obvezno in dopolnilno zavarovanje, v naslednjem letu ostal fiksen in bo torej znašal 35 evrov. “Marca leta 2025 se bo valoriziral, tako kot piše v zakonu,” je še dodala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje