13 let zapora za britanskega varnostnika, ki je Rusom pošiljal informacije

Svet 17. Feb 202312:50 1 komentar
David Ballantyne Smith
Metropolitan Police/Handout via REUTERS

Nekdanji varnostnik na britanskem veleposlaništvu v Nemčiji David Ballantyne Smith, ki je priznal, da je kršil zakon o uradnih skrivnostih in posredoval zaupne informacije Rusiji, je bil obsojen na 13 let in dva meseca zaporne kazni.

Nekdanji varnostnik na britanskem veleposlaništvu David Ballantyne Smith je bil že pred časom obtožen, da je tajne informacije posredoval ruskim oblastem. Sedaj pa je bil po poročanju britanskega BBC obsojen na 13 let in dva meseca zaporne kazni.

58-letnik je bil zaposlen na britanski ambasadi v Berlinu, razkrili pa so ga v skupni operaciji britanskih in nemških obveščevalcev avgusta 2021. Krivdo za osem kaznivih dejanj po zakonu o uradni tajnosti je že pred časom priznal.

Smith ima možnost prestajati kazen za zapahi v Angliji ali v Nemčiji, kjer je bil aretiran. Ob današnji razglasitvi sodbe je bilo objavljenih tudi nekaj videoposnetkov Smitha iz varnostne kabine na britanskem veleposlaništvu, iz katerih je bilo razvidno, da je Smith kopiral posnetke varnostnih kamer ambasade.

Sodnik je na razglasitvi sodbe izrazil prepričanje, da so Smitha plačali Rusi, kar pa je obtoženi zanikal. Smith je sicer zanikal tudi obtožbe, da so ga motivirali proruski vzgibi. Kot je pojasnil, je sovražil svoje delo, saj da so preostali uslužbenci z njim slabo ravnali. 

David Ballantyne Smith
Metropolitan Police/Handout via REUTERS

Kdo je Smith in kakšna je bila njegova motivacija?

Smith je 12 let služil v Kraljevem vojnem letalstvu (RAF), leta 2016 pa se je zaposlil kot varnostnik na britanskem veleposlaništvu v Berlinu. Na sodišču je pojasnil, da se je njegova ukrajinska žena preselila nazaj v Ukrajino leta 2018, zatem pa se je njegovo obnašanje drastično spremenilo.

Obtožen je bil, da je skrivoma zbiral informacije veleposlaništva ter jih hranil na USB ključu. Pri preiskavi njegovih elektronskih naprav so sprva našli osnutek pisma iz maja 2020, v katerem je ruskemu diplomatu ponujal svoje storitve. Po tem pismu je bil Smith v stiku s Sergejem Čuhurovom, ruskim vojaškim atašejem v Berlinu, ki mu je posredoval informacije o različnih britanskih javnih uslužbencih.

Smith je med drugim zbiral obveščevalne podatke o delovanju veleposlaništva v Berlinu, kjer je delal osem let, in dostavil tudi nekaj gradiv z oznako tajno. Novembra 2021 je bila po preiskavi britanske protiteroristične policije vložena zahteva za njegovo izročitev Združenemu kraljestvu. Smitha so aprila 2022 iz Nemčije pripeljali nazaj v Združeno kraljestvo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje