200 let star kip morske nimfe porisali z modro barvo

Svet 14. Apr 202316:31 0 komentarjev
Poškodovan kip nimfe Sabrine v južni Angliji
PROFIMEDIA

Znamenito posestvo Croome v zahodni Angliji je bilo nedavno tarča vandalov. Ti so se kipa vodne nimfe Sabrine in spomenika, postavljenega v čast krajinskemu oblikovalcu in arhitektu, lotili na podoben način: oba spomenika so porisali z modro barvo. Pri organizaciji za ohranjanje narave so nad obnašanjem vandalov ogorčeni.

Več kot 200 let star kip vodne nimfe Sabrine, ki stoji v grofiji Worcestershire v zahodni Angliji, so vandali poškodovali z modro barvo. Da sta obraz in telo kipa poškodovana, so prvič opazili že na velikonočno soboto. Kip so po navodilih konservatorjev najprej očistili, nato pa odstranili sledi modrega svinčnika, so sporočili pri britanski dobrodelni organizaciji za ohranjanje narave National Trust.

A kip Sabrine ni bil edini, ki je postal tarča vandalizma na posestvu Croome. Na območju zgodovinskega posestva so modro barvo odkrili še na spomeniku, postavljenem v čast krajinskemu oblikovalcu in arhitektu Lancelotu “Capability” Brownu. Organizacija za ohranjanje narave je sporočila, da čiščenje spomenika še zmeraj poteka.

Poškodovan kip nimfe Sabrine v južni Angliji Poškodovan kip nimfe Sabrine v južni Angliji
PROFIMEDIA
Poškodovan kip nimfe Sabrine v južni Angliji Poškodovan kip nimfe Sabrine v južni Angliji
PROFIMEDIA
Poškodovan spomenik na posestvu Croome Poškodovan spomenik na posestvu Croome
PROFIMEDIA

Ob nedavnem dogajanju so pri dobrodelni organizaciji izrazili ogorčenje, a ob tem dodali: “Čeprav taki dogodki pomenijo veliko razočaranje, so vendarle zelo redki v primerjavi z milijoni drugih obiskovalcev, ki spoštujejo kraje v naši oskrbi in v njih uživajo”.

Ni povsem jasno, kdaj je bil kip nimfe Sabrine izdelan. Po podatkih organizacije National Trust naj bi nastal sredi osemdesetih let 17. stoletja ali pa leta 1802.

Nasprotno pa o tem, kdo ga je oblikoval, ni dvomov. Kip si je zamislil priznani britanski kipar John Bacon. Telo nimfe Sabrine je izklesano iz kamna in stoji ob umetnem jezeru, dolgem 1,5 milje, kar znaša približno 2,4 kilometra. Sabrina stoji v jami, ta pa je bila prvotno okrašena z eksotičnimi školjkami, koralami in dragulji.

Posestvo Croome, južna Anglija
PROFIMEDIA

Posestvo Croome, na katerem stojita oba poškodovana spomenika, ima bogato zgodovino. Od 16. stoletja pa do leta 1948 je bilo v lasti družine Coventry, ki je na posestvu postavila zasebno družinsko hišo. Med drugo svetovno vojno se je območje spremenilo v tajno letalsko oporišče, pozneje, leta 1979 pa je postalo sedež gibanja Hare Krišna v Združenem kraljestvu.

Posestvo Croome
PROFIMEDIA

Poškodovana spomenika nista edina

A žal poškodovanje in uničevanje zgodovinskih ter kulturnih spomenikov ni nič novega. Podobna usoda je že leta 2020 doletela Plymouth Rock, skalo, s katero naj bi angleški priseljenci, znani tudi kot “očetje romarji” leta 1620 označili svoje prve korake na ameriških tleh. Na tem mestu so ustanovili kolonijo Plymouth. Znamenita skala je bila skupaj z drugimi kipi in spomeniki oskrunjena z grafiti.

Policija pa je že aretirala 7 ljudi, ki so julija 2019 z grafiti porisali ikonično strukturo Cloud Gate, znano tudi pod imenom “Fižol” v parku Millennium v Chicagu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!