Po največji snežni pošiljki letos pozivi planincem, naj se izogibajo gora

Slovenija 14. Apr 202310:32 > 14:42 0 komentarjev
sneg, Kredarica
Kredarica (Vir: ARSO)

Četrtkov aprilski obisk zime je v gorah za seboj pustil debelo snežno odejo. Da je bila tokratna pošiljka res izdatna, se strinja tudi meteorolog Blaž Šter, ki pravi, da v letošnji sezoni v enem dnevu še ni padlo toliko snega. V gorah je zato tudi velika nevarnost snežnih plazov, zato na Agenciji RS za okolje, planinski zvezi in policiji svetujejo, da se pohodniki nekaj časa izogibajo obiskom gora.

Četrtkovo sneženje, ki je zajelo predvsem višje predele države, je marsikje močno odebelilo snežno odejo. Kot kažejo podatki Agencije RS za okolje, je največ snega zapadlo na Kredarici, kjer so od četrtkovega jutra namerili 70 centimetrov svežega snega. Skupna višina snežne odeje tam sedaj znaša tri metre in pol.

Izdatna snežna pošiljka je bila tudi na Vršiču in Zelenici, kjer je od četrtka zapadlo okoli 60 centimetrov novega snega. Dobrega pol metra so izmerili tudi na Voglu, 33 centimetrov pa ga je natrosilo tudi na Vojskem. V krajih pod nadmorsko višino 800 metrov je padlo med 20 in 45 centimetrov snega, še poroča na Arso.

Meja sneženja se je v četrtek gibala med 500 in 800 metri nadmorske višine. Nekaj snega so zato dobili tudi v Bohinju, Mežici, Logarski dolini in še nekaterih drugih krajih Gorenjske, Koroške in Notranjske.

Intenzivno sneženje sredi aprila, ki je zajelo tudi našo soseščino, je presenetilo marsikoga. “V letošnji sezoni mislim, da v enem dnevu ni padlo toliko snega,” je vremenske razmere na Twitterju komentiral vremenoslovec Blaž Šter. Spomnil je še, da bo sneg v gorah občasno padal tudi ob koncu tedna. Napovedi Arsa kažejo, da se bo ob občasnih padavinah meja sneženja do večera dvignila na okoli 1.200 metrov nadmorske višine.

sneg, Zelenica sneg, Zelenica
Zelenica (Vir: ARSO)
sneg, Pavličevo sedlo sneg, Pavličevo sedlo
Pavličevo sedlo (Vir: ARSO)
sneg, Blegoš sneg, Blegoš
Blegoš (Vir: ARSO)
sneg, Otlica sneg, Otlica
Otlica (Vir: ARSO)
sneg, Krvavec sneg, Krvavec
Krvavec (Vir: ARSO)
sneg, Logarska dolina sneg, Logarska dolina
Logarska dolina (Vir: ARSO)

Zaradi velike nevarnosti plazov odsvetujejo obisk gora

Medtem pa vremenoslovci opozarjajo tudi na veliko nevarnost snežnih plazov v visokogorju. Ta je trenutno nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov znatna (precejšnja), nižje, kjer novega snega ni, pa večinoma zmerna, so zapisali pri Arsu. Nevarna so strma pobočja ter mesta z napihanim snegom, grape in grebeni z opastmi. Možni so spontani plazovi novega, nesprijetega snega, na mestih z napihanim snegom se lahko že ob majhni obremenitvi snežne odeje sprožili kložasti plaz.

Zaradi težkih in nevarnih razmer na Arsu priporočajo izogibanje visokogorja vsaj za dan ali dva. “Tudi nižje bo potrebna velika previdnost. Čim bo posijalo sonce, se bo nevarnost na prisojnih pobočjih povečevala tudi z dnevnim ciklom. Ker ne kaže na izrazitejšo otoplitev, se bodo lavinske razmere le počasi izboljševale,” so navedli na Arsu.

Tudi ma Planinski zvezi Slovenije odsvetujejo obisk gora, dokler se snežna odeja ne stabilizira, pozivom pa se pridružujejo tudi na policiji.

Spomnimo, da je prejšnjo soboto plaz na Mali Mojstrovki poškodoval pet ljudi. Gorski reševalci so po reševalni akciji ocenili, da vreme za obisk gora ni bilo primerno, gorski reševalec in vodnik Klemen Gričar pa je za N1 ocenil, da bi morali proti odgovornim vložiti kazensko ovadbo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!