Afera Katargate: “Če ne dokažem, da sem nedolžna, se ne bom vrnila v domovino”

Svet 15. Apr 202316:56 2 komentarja
Eva Kaili
PROFIMEDIA

Grška evroposlanka Eva Kaili, ki je bila do aretacije v preiskavi korupcije tudi podpredsednica Evropskega parlamenta, se ne bo vrnila v Grčijo, če v postopku ne bo oproščena. "Če mi ne bo uspelo prepričati belgijskega pravosodnega sistema, da sem nedolžna, se ne bom nikoli vrnila v domovino," je danes dejala za atenski tednik To Vima.

“Nikoli ne bom priznala, da sem izdala ljudi, ki so me počastili s svojim glasom,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dodala grška evroposlanka Eva Kaili, glavna osumljenka v korupcijski aferi Katargate.

Prvo noč po petkovi premestitvi iz zapora v hišni pripor je preživela s hčerko v svojem stanovanju v Bruslju, je danes sporočil njen odvetnik Michalis Dimitrakopoulos. “Po koncu sodnega postopka se Eva želi vrniti na zasedanja Evropskega parlamenta,” je dodal. Kaili je bila sicer v petek v hišni pripor premeščeno kot zadnja med osumljenimi v aferi Katargate, ki je pretresla Evropski parlament. Sedaj bo na sojenje čakala v hišnem priporu z elektronsko sledilno napravo.

Belgijski pravosodni organi so v zadnjih dneh sprejeli podobne odločitve še za dva osumljenca, in sicer evroposlanca iz Belgije Marca Tarabello in nekdanjega italijanskega evropskega poslanca Antonia Panzerija. Še en osumljenec, italijanski poslanec Evropskega parlamenta Andrea Cozzolino, je v hišnem priporu v Italiji in se bori proti izročitvi Belgiji. Obravnava na prizivnem sodišču bo 2. maja v Neaplju.

Afera Katargate od lanskega decembra pretresa Bruselj. Osumljenci naj bi od Katarja in Maroka prejeli velike vsote denarja za vplivanje na politične izjave in odločitve v parlamentu v korist obeh držav. Tožilstvo jih obtožuje korupcije, pranja denarja in članstva v kriminalni združbi. Katar in Maroko odločno zavračata obtožbe, prav tako Kaili in Tarabella.

Preiskovalci so v povezavi z afero izvedli racije in preiskave na več naslovih, tudi na domovih in v pisarnah v Belgiji, Italiji in Grčiji. Zasegli so tudi 1,5 milijona evrov v gotovini, računalnike in mobilne telefone.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje