Vodja Wagnerja pojasnil okoliščine sobotnega upora

Svet 26. Jun 202318:05 > 18:18 3 komentarji
Jevgenij Prigožin
REUTERS/Alexander Ermochenko

Po uporu najemniške vojaške skupine Wagner se je prvič v javnosti oglasil njen vodja Jevgenij Prigožin. V posnetem nagovoru je pojasnil razloge za zaustavitev pohoda proti Moskvi in zatrdil, da ni želel strmoglaviti vlade.

Prvič po sobotnem uporu borcev skupine Wagner in njihovem prekinjenem pohodu proti Moskvi se je oglasil vodja najemniške vojaške skupine Jevgenij Prigožin. V zvočnem posnetku je pojasnil, da Wagnerjev pohod nikakor ni bil poskus prevrata v vrhu države, ampak le protest.

Po Prigožinovih besedah so želeli preprečiti “uničenje” zasebne vojaške organizacije. Obenem naj bi s protestom zahtevali, da se pred roko pravice privedejo vsi, ki so “krivi za številne napake, storjene med posebno vojaško operacijo v Ukrajini”, Prigožinove besede povzema CNN.

Vodja najemniške vojske je v posnetku pojasnil tudi razlog, da je svoj konvoj 200 kilometrov pred rusko prestolnico ustavil in nato sklenil dogovor z beloruskim voditeljem Aleksandrom Lukašenkom. Kot je dejal, se je želel izogniti prelivanju ruske krvi. “Po izvidniškem ogledu območja je postalo jasno, da bi v spopadu preteklo veliko krvi. Lukašenko je takrat ponudil možnost iskanja rešitev za nadaljnje delo Wagnerja znotraj pravnih okvirov,” je povedal Prigožin.

Rusko obrambno ministrstvo je pred dnevi napovedalo, da bodo morale vse t. i prostovoljske vojaške enote z ministrstvom skleniti pogodbe. To bi morali storiti tudi Wagnerjevi borci, kar pa naj bi znotraj skupine večinoma zavrnili. Prigožin je v posnetem govoru dejal, da se je za podpis pogodbe odločil le 1 ali 2 odstotka njegovih vojakov. Zatrdil je še, da je obrambno ministrstvo 1. julija želelo razpustiti Wagner.

Prvi mož zasebne vojaške skupine je poudaril, da so njegovi borci med pohodom prevzeli nadzor nad vso vojaško infrastrukturo na poti, vključno z letalskimi bazami, in opozoril, da je pohod pokazal zelo resne varnostne težave v Rusiji. Sile Wagnerja naj bi sicer uživale podporo v mestih, skozi katera so napredovali v času upora. “V mestih so nas civilisti pričakali z ruskimi zastavami in simboli Wagnerja. Vsi so bili veseli, ko smo šli skozi,” je dodal Prigožin.

Vojaki Wagnerja v mestu Rostov na Donu
Vojaki Wagnerja v mestu Rostov na Donu (REUTERS)

V zadnjih mesecih je Prigožin ruske oblasti in vojaško poveljstvo, zlasti obrambnega ministra Sergeja Šojguja in načelnika generalštaba vojske Valerija Gerasimova, večkrat obtožil za neuspehe v Ukrajini. Po mesecih napetosti je v noči na soboto sprožil upor, ruski predsednik Vladimir Putin pa je upornike obtožil izdaje. Po prevzemu nadzora nad vojaškimi objekti v Rostovu na Donu in Voronežu je vodja Wagnerja približno 200 kilometrov sklenil dogovor z beloruskim predsednikom in ustavil pohod.

V Kremlju so zagotovili, da Wagnerjevih vojakov ne bodo kazensko preganjali, Prigožinu pa naj bi dovolili odhod v Belorusijo. Je pa ruska tiskovna agencija Tass poročala, da preiskava zoper vodjo Wagnerja še ni zaključena, čeprav je bilo v soboto rečeno, da ga ne bodo kazensko preganjali. Pripadniki Wagnerja, ki niso sodelovali v uporu, naj bi imeli tudi možnost priključitve redni vojski.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje