Alkohol, glasni prepiri in slabost – kaj se je dogajalo na Downing Streetu 10

Svet 26. Maj 202213:52 > 19:00 0 komentarjev
Downing Street
Druženje 19. junija 2020 (REUTERS)

Po objavi poročila višje uradnice Sue Gray je bolj znano, kaj se je v preteklih dveh letih dogajalo na druženjih na Downing Streetu 10. Druženja oziroma zabave, za katere je britanski premier Boris Johnson resda sprejel odgovornost, so ne glede na to zmajale njegov ugled. Zaradi kršitev protikoronskih ukrepov je policija 83 ljudem izdala 123 glob, oglobila je tudi Johnsona. Njegov tiskovni predstavnik je danes sporočil, da alkohol na Downing Streetu načeloma ni več dovoljen.

V Združenem kraljestvu se še naprej ukvarjajo z zabavami na Downing Streetu, ki so se jih britanski premier Boris Johnson oziroma njegovi ožji sodelavci udeleževali v času, ko je večina Britancev spoštovala protikoronske ukrepe, vključno s prepovedjo druženj. Na plano še naprej prihajajo nove fotografije in informacije, kaj se je na Downing Streetu v zadnjih dveh letih pravzaprav dogajalo. Tako je denimo postalo znano, da so zabavo, ki je bila prirejena 18. junija 2020, spremljali spor, slabost enega od udeležencev in veliko alkohola, navaja tiskovna agencija Reuters.

Zabava 18. junija – ko so bila druženja dveh ali več oseb prepovedana – se je začela v prostoru, kjer sestankujejo britanski ministri, nadaljevala pa se je v kabinetu Johnsonovega sekretarja, pri čemer je zadnji uslužbenec druženje zapustil ob 3.13 naslednje jutro. “Dogodek je trajal več ur. Nekateri posamezniki so spili veliko alkohola. Eni osebi je bilo slabo. Druga dva udeleženca sta se glasno sprla,” je brati v včeraj objavljenem poročilu, čigar avtorica je višja uradnica Sue Gray.

Gray je prvo različico poročila o spornih zabavah, ki so se na sedežu britanske vlade odvijale v času strogih omejitev javnega življenja, objavila januarja, objavo celotnega besedila pa zadržala, saj je policija najavila lastno preiskavo. Ta je zdaj končana in policija je 83 ljudem izdala vsega skupaj 123 glob. Med oglobljenimi je tudi premier Johnson, ki je včeraj povedal, da prevzema “polno odgovornost” za vse, kar se je dogajalo pod njegovim vodstvom. Ob tem je pojasnil, da se je nekaterih druženj udeležil le na kratko in da zato ni seznanjen z vsem, kar se je na teh druženjih dogajalo.

Downing Street
Druženje 13. novembra 2020 (REUTERS)

Med zabavami na Downing Streetu, ki so še posebej sporne, je denimo druženje 16. aprila 2021, na predvečer pogreba princa Filipa. Kraljica Elizabeta II. je na pogrebu – skladno s protikoronskimi ukrepi – žalovala odmaknjena od drugih, le nekaj ur pred tem pa je bila v živahnem dogajanju na Downing Streetu med drugim zlomljena gugalnica Johnsonovega sina. Zadnja oseba je druženje zapustila nekaj po 4. uri zjutraj. Kot je zapisano v poročilu, so nekateri vinjeni uslužbenci Downing Streeta zabavo zapustili skozi neobičajni izhod Downing Streeta 10, drugi pa so ostali in uživali alkohol do zgodnjih jutranjih ur.

Ne le zabave, tudi neprimerno obnašanje do ekip varnostnikov in čistilcev

Čeravno so druženja na Downing Streetu sporna sama po sebi, pa Sue Gray v svojem poročilu omenja tudi “več primerov” nesprejemljivega obnašanja do osebja, ki na Downing Streetu skrbi za varnost in čistočo. Posebna oddaja mreže BBC je denimo razkrila, da naj bi bil eden od varnostnikov tarča posmeha, ko je poskušal ustaviti zabavo v teku. Po zabavi 18. decembra pa je čistilec oziroma čistilka odkril(a) razlito rdeče vino po zidovih in škatlah papirja za fotokopiranje v pisarni oddelka za odnose z mediji.

Downing Street
Druženje 19. junija 2020 (REUTERS)

V času veljavnosti protikoronskih ukrepov so na Downing Streetu poleg omenjenih organizirali še več zabav. Poleg zabave 18. junija so se 19. junija 2020 uslužbenci Downing Streeta ob pijači in prigrizkih družili ob Johnsonovem rojstnem dnevu, pri čemer je po navedbah BBC takrat veljala prepoved druženja dveh ali več oseb v notranjih prostorih. 13. novembra istega leta sta bili na Downing Streetu organizirani dve druženji, eno celo v Johnsonovem stanovanju, kjer so, kot navaja poročilo, ob pijači in alkoholu razpravljali o odhodu dveh svetovalcev, Dominica Cummingsa in Leeja Caina. V tistem času je veljalo drugo obdobje lockdowna, v notranjih prostorih pa je bilo prepovedano druženje dveh ali več oseb. Med odmevnejšimi druženji je bila tudi vrtna zabava 20. maja 2020, ko je bilo povabljencem naročeno, naj s seboj prinesejo svojo pijačo. Tega druženja se je (na kratko) udeležil tudi Johnson.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!