Ameriški zdravniki prvič uspešno presadili prašičje srce v človeka

Svet 11. Jan 202208:31 > 09:04 0 komentarjev
Presaditev prašičjega srca
REUTERS

Zdravniki ameriškega centra Maryland v Baltimoru so prvič uspešno presadili genetsko modificirano prašičje srce v človeka. To je prva uspešna presaditev in bi lahko pomenila pomembno prelomnico v zdravstvu.

David Bennett, 57-letni bolnik, zaradi hude srčne bolezni ni imel več veliko možnosti za preživetje, zaradi slabega zdravstvenega stanja pa ni bil primeren za presaditev srca. Strinjal se je z eksperimentalnim poskusom, zdravniki pa so dobili posebno dovoljenje regulatorja, saj bi sicer umrl. Prašiča je pridelalo podjetje Revivicor, ki med drugim razvija prašičje organe za presaditve v človeško telo.

Operacija je trajala več kot sedem ur, Bennett pa se tri dni po operaciji dobro počuti. “Vem, da je tvegano, vendar je bila to moja zadnja možnost,” je dejal.

Ne vedo, kako dolgoročna je rešitev

Presaditev je bila zadnja možnost za Bennetta, še vedno pa je negotovo, kakšne so njegove dolgoročne možnosti preživetja.

Kirurg Bartley Griffith je po operaciji povedal, da je to lahko pomemben korak k rešitvi težav s pomanjkanjem organov za presaditev.

Bennett po operaciji že sam diha in upa, da bo lahko po presaditvi živel še nekaj časa. “Veselim se, da se bom vrnil in da bom lahko vstal s postelje,” je povedal Bennett.

Presaditev prašičjega srca
REUTERS

Do zdaj je človeško telo nemudoma zavrnilo živalske organe

Griffith je ob tem dodal, da vsak dan pozorno spremljajo Bennettov odziv, za zdaj pa še ne vedo, kaj bo sledilo.

“Mogoče bo živel še dan, teden, mesec ali leto. Ne vemo,” je dejal. Do zdaj so po svetu že opravili nekaj poskusnih presaditev živalskih organov v človeško telo, vendar ni bila nobena uspešna, ker je človeško telo te organe takoj zavrnilo.

Največja težava odvečni sladkor

Bistvena je bila odstranitev odvečnega sladkorja v celicah živalskega organa, zaradi česar je telo organ hitro zavrnilo. Bennett je v ponedeljek že dihal z lastnimi pljuči brez aparata, še vedno pa je priklopljen na napravo, ki pomaga novemu srcu. Ali bo preživel, bo znano v naslednjih tednih.

V New Yorku so lani uspešno presadili prašičjo ledvico v možgansko mrtvega človeka in ledvica je začela delovati. Operacijo je vodil Robert Montgomery v bolnišnici NYU Langone Health, ki je po novici iz Marylanda sporočil, da gre za izjemno prelomnico. (STA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!