Amnesty International Izrael obtožuje apartheida nad Palestinci

Svet 01. Feb 202210:38 > 11:10 1 komentar
Izrael
PROFIMEDIA

Mednarodna nevladna organizacija Amnesty International (AI) v danes objavljenem poročilu Izrael obtožuje apartheida oziroma zločina, ki ga mednarodno pravo uvršča med hudodelstva zoper človečnost. "S Palestinci se ravna kot z manjvredno rasno skupino in se jim sistematično odrekajo njihove pravice," je komentirala generalna sekretarka AI Agnès Callamard. "Mednarodna skupnost je dolžna ukrepati," je povedala.

V poročilu z naslovom “Izraelski apartheid nad Palestinci: krut sistem prevlade in zločin proti človeštvu” AI utemeljuje, zakaj ravnanje s palestinskimi begunci, Palestinci v Izraelu ter Palestinci na okupiranih območjih pomeni apartheid, ki se uresničuje prek zakonov, politik in praks. Izrael, zapiše AI, Palestince namreč “institucionalizirano in sistematično” diskriminira.

AI v kritičnem poročilu, ki obsega skoraj 200 strani, popiše sporne prakse Izraela, ki judovske državljane Izraela obravnava drugače kot palestinske državljane v Izraelu ter prebivalce okupiranih ozemelj – Vzhodnega Jeruzalema, Zahodnega brega in Gaze. Apartheid, ki ga mednarodno pravo uvršča med zločine proti človečnosti, se kaže v različnih zakonodajnih ureditvah oziroma preprekah, ki Palestincem otežujejo življenje. V izvajanje apartheida so vključene tako izraelske civilne kot vojaške oblasti, navaja AI.

Pred AI je Izrael izvajanja apartheida nad Palestinci že obtožila organizacija Human Rights Watch.

Od rušenja domov do pobojev

“Razlaščanje in razseljevanje Palestincev z njihovih domov je ključni steber izraelskega sistema apartheida,” so sporočili z AI. Izrael načrtno naseljuje Jude na palestinska ozemlja (judovske naselbine zavzemajo že desetino ozemlja Zahodnega brega), zasega in ruši palestinske domove ter Palestince prisilno preseljuje. Prav tako Palestincem odreka gradbena dovoljenja in beguncem, razseljenim med konflikti v letih 1947–1949 in 1967, onemogoča vrnitev domov, piše AI.

Nezakoniti poboji Palestincev (protestnikov), ki jih izvajajo izraelske varnostne sile, so tragična stalnica, enako kot tudi omejitve gibanja, ki so jim podvrženi le Palestinci, ne pa tudi Judje, ki živijo bodisi na območju Izraela bodisi na okupiranih območjih. Tudi 700-kilometrski zid, ki ločuje območje Izraela in Zahodnega brega, Izrael še naprej širi.

“Izrael ni država vseh državljanov,” je leta 2019 na Instagramu zapisal takratni izraelski premier Benjamin Netanjahu. Je nacionalna država “izključno judovskega ljudstva”, je dodal.

“Za Palestince so težave, s katerimi se spopadajo, ko potujejo znotraj ali pa z zasedenih palestinskih ozemelj in nazaj, stalni opomin njihove nemoči. Vsako njihovo gibanje je podvrženo dovoljenjem izraelske vojske in najpreprostejše vsakdanje naloge predstavljajo navigiranje v mreži nasilnega nadzora,” je komentirala generalna sekretarka AI Agnès Callamard.

Palestinska zastava
PROFIMEDIA

“Naše poročilo razkriva resnični obseg režima apartheida v Izraelu. Ne glede na to, ali živijo v Gazi, Vzhodnem Jeruzalemu, Hebronu ali v samem Izraelu, se s Palestinci ravna kot z manjvredno rasno skupino in se jim sistematično odreka njihove pravice. Ugotovili smo, da krute izraelske politike segregacije, razlastitev in izključevanja na celotnem ozemlju pod njihovim nadzorom predstavljajo apartheid. Mednarodna skupnost je dolžna ukrepati,” je dejala Callamard.

Gaza še vedno pod popolno blokado

Sporne prakse je AI dokumentiral “na vseh območjih, ki jih nadzira Izrael, čeprav se na zasedenih palestinskih ozemljih dogajajo pogosteje in bolj nasilno kot v Izraelu,” AI navaja v sporočilu za javnost. Največ pravic izraelska država podeljuje Palestincem na območju Izraela, ki v nasprotju s Palestinci na Zahodnem bregu, v Gazi in Vzhodnem Jeruzalemu sploh lahko pridobijo izraelsko državljanstvo. Čeprav palestinski državljani Izraela predstavljajo dobro petino prebivalstva, je v praksi omejena njihova pravica do politične participacije.

Gaza
PROFIMEDIA

Medtem ko Palestinci v Vzhodnem Jeruzalemu prebivajo na podlagi pravice do stalnega prebivanja, dobra dva milijona Palestincev v Gazi živi pod popolno blokado in skorajda nima možnosti, da zapusti to območje.

Zločin apartheid je definiran v Mednarodni konvenciji o zatiranju in preprečevanju zločina apartheida in Rimskem statutu Mednarodnega kazenskega sodišča. Rimski statut apartheid enako kot umore, zasužnjevanje, deportacije ali prisilne preselitve prebivalstva, mučenje ipd. opredeljuje kot zločin proti človečnosti. “Apartheid” pomeni nečlovečna dejanja, /…/ storjena v okviru institucionaliziranega režima sistematičnega zatiranja in nadvlade ene rasne skupine nad kakšno drugo rasno skupino ali skupinami z namenom, da se ohrani tak režim, definira Rimski statut.

AI ob ugotovitvah poročila poziva k pregonu odgovornih predstavnikov izraelskih oblasti. Prav tako apelira na Varnostni svet Združenih narodov, naj uvede embargo na prodajo orožja ter sprejme usmerjene sankcije, kot je zamrznitev sredstev izraelskih predstavnikov, ki so vpleteni v zločin apartheida. Izraelsko zunanje ministrstvo se je že dan pred objavo poročila AI nanj ostro odzvalo in sporočilo, da je obtožba apartheida “lažna, pristranska in antisemitska”, navaja The Times of Israel.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje