Armenija po letih zapletov postala članica Mednarodnega kazenskega sodišča

Svet 01. Feb 202414:43 0 komentarjev
Mednarodno kazensko sodišče
Foto: PROFIMEDIA

Danes je Armenija tudi uradno pristopila k Mednarodnemu kazenskemu sodišču. Država se je za to odločila po vojaški operaciji in zasedbi Gorskega Karabaha, s pristopom si želi dodatnih varnostnih zagotovil v odnosu z Azerbajdžanom in drugimi morebitnimi agresorji. Armenija je statut sodišča podpisala že leta 1999, vendar ga nato dolgo ni ratificirala zaradi neskladja z ustavo. Ustavno sodišče je lani ugotovilo, da je bilo neskladje odpravljeno, v Erevanu pa so ga ratificirali.

Armenija je danes uradno pristopila k Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC). “Rimski statut Mednarodnega kazenskega sodišča je za Armenijo uradno začel veljati 1. februarja,” je danes povedal predstavnik Armenije v mednarodnih pravnih zadevah Jegiše Kirakosjan. Kot je sicer pojasnil že oktobra, pridružitev ICC za Armenijo pomeni dodatna varnostna zagotovila v odnosu z Azerbajdžanom in morebitnimi agresorji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Armenija je Rimski statut podpisala že leta 1999, vendar ga dolgo časa ni ratificirala, ker se je sklicevala na njegovo neskladje z ustavo. Ustavno sodišče je marca lani sporočilo, da je bilo neskladje odpravljeno, potem ko je Armenija leta 2015 sprejela novo ustavo. Oktobra lani pa je nato Erevan ratificiral statut.

Erevan se je za to potezo odločil po vojaški operaciji, s katero je azerbajdžanska vojska sredi septembra prevzela nadzor nad regijo Gorski Karabah. Iz regije, ki se sicer nahaja na ozemlju Azerbajdžana, je od takrat zbežalo skoraj vseh 120.000 Armencev, ki so prej predstavljali večino tamkajšnjega prebivalstva.

Poteza Armenije je že oktobra vznejevoljila Rusijo, tradicionalno armensko zaveznico, ki je odločitev Erevana označila za napačno. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je danes sporočil, da je za Moskvo pomembno, da takšne odločitve ne vplivajo negativno na dvostranske odnose med državama. Dodal je, da je pridružitev ICC suverena pravica Armenije.

Moskva ima sicer napete odnose z ICC, saj je sodišče po ruski invaziji na Ukrajino izdalo nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina, ruske oblasti pa so predsednika ICC Piotra Hofmanskega uvrstile na seznam iskanih oseb. Armenija je sedaj na podlagi naloga ICC dolžna aretirati Putina, če ta stopi na njeno ozemlje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!