Armenija še korak bliže Mednarodnemu kazenskemu sodišču, Rusija nezadovoljna

Svet 03. Okt 202315:51 1 komentar
Begunci iz Gorskega Karabah
Begunci iz Gorskega Karabah (Foto: Irakli Gedenidze/REUTERS)

Armenski parlament je podprl pridružitev Mednarodnemu kazenskemu sodišču. Rusija, sicer tradicionalna armenska zaveznica, je odločitev Erevana že označila za napačno.

Poslanci armenskega parlamenta so danes po kratki razpravi ratificirali Rimski statut in potrdili namero Armenije za pridružitev Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC).

Potencialna pridružitev ICC, ki so jo armenski poslanci podprli s 60 glasovi za in 22 proti, bo za Armenijo pomenila dodatna varnostna zagotovila v odnosih z Azerbajdžanom in morebitnimi agresorji, je ob začetku današnje razprave v parlamentu dejal Jegiše Kirakosjan, predstavnik Armenije v mednarodnih pravnih zadevah, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ratifikacija Rimskega statuta namreč zagotavlja, da bi bila obravnava vsakršne morebitne agresije proti Armeniji v pristojnosti ICC, kar bo “imelo učinek odvračanja”.

Armenija je sicer Rimski statut podpisala že leta 1999, vendar ga doslej ni ratificirala, ker se je sklicevala na njegovo neskladje z ustavo. To oviro so medtem opravili. Zdaj mora Armenija tudi uradno obvestiti ICC o ratifikaciji, nato pa bo lahko postala članica tega sodišča.

Erevan se je za to potezo odločil po bliskoviti vojaški operaciji, s katero je azerbajdžanska vojska sredi septembra prevzela nadzor nad regijo Gorski Karabah. Iz regije, ki sicer leži na ozemlju Azerbajdžana, je od takrat zbežalo že skoraj vseh 120.000 Armencev, ki so prej predstavljali veliko večino prebivalstva v Gorskem Karabahu.

Stepanakert
Stepanakert (Foto: Aziz Karimov/REUTERS)

Armenija je nekaj dni po vojaški operaciji Bakuja kritizirala Moskvo, ker ruski mirovniki niso posredovali v konfliktu med azerbajdžansko vojsko in armenskimi separatisti, kot se je to zgodilo ob zadnjem konfliktu med državama pred tremi leti. Armenski premier Nikol Pašinjan je med drugim dejal, da so trenutna zunanja varnostna zavezništva njegove države “neučinkovita in nezadostna”. Rusija se je takrat ostro odzvala na Pašinjanove kritike, češ da “oblasti v Erevanu delajo veliko napako, saj namerno poskušajo uničiti večplastne in večstoletne vezi Armenije z Rusijo, svojo državo pa držijo za talca geopolitičnih iger Zahoda”.

Kaj pravi Rusija?

Pridružitev Armenije ICC je že komentirala Rusija. Zoper njenega predsednika Vladimirja Putina je sodišče, spomnimo, izdalo nalog za aretacijo, ruske oblasti pa so predsednika ICC Piotra Hofmanskega uvrstile na seznam iskanih oseb.

“Dvomimo, da je z vidika dvostranskih odnosov pristop Armenije k Rimskemu statutu pravilna odločitev,” je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Ponovno je poudaril, da Armenija nima prave alternative varnostnemu zavezništvu pod vodstvom Moskve, znanemu kot Organizacija pogodbe o kolektivni varnosti (CSTO). “Mislim, da se večina ljudi v Armeniji zaveda, da so instrumenti CSTO popolnoma nenadomestljivi. Armenska stran nima nič boljšega od teh mehanizmov, o tem smo prepričani.”

Rusija je sicer že prejšnji teden potencialno armensko pridružitev ICC označila za “sovražno potezo”. Kirakosjan pa je danes skušal pomiriti skrbi – dejal je, da je Rusiji ponudil podpis “dvostranskega sporazuma”, vendar več podrobnosti ni navedel.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje