Boris Johnson pred ključnim zagovorom: priznal zavajanje, a ne načrtno

Svet 21. Mar 202316:34
Boris Johnson
Peter Nicholls/REUTERS

Nekdanji premier Velike Britanije Boris Johnson se bo jutri zagovarjal pred poslanci odbora, ki bdi nad delovanjem vlade in internimi zadevami parlamenta. V zagovoru, ki ga bodo televizije prenašale v živo, se bo Johnson pod prisego zagovarjal zaradi obtožb, da je načrtno zavajal parlament glede zabav oziroma druženj, ki so na Downing Streetu 10 potekali v času strogih protikoronskih ukrepov. Če bo odbor ugotovil, da je Johnson zavajal parlament – poslancem je namreč dejal, da zabave niso kršile protikoronskih ukrepov –, bi lahko celo sprejeli odločitev o izključitvi ali suspenzu njegove poslanske funkcije. Johnson ob tem vztraja, da poslancev ni zavajal načrtno in da tisti, ki menijo nasportno, nimajo nikakršnih dokazov.

Nekdanji britanski premier Boris Johnson je priznal, da je zavajal parlament, ko je dejal, da zabave v njegovi pisarni na Downing Streetu 10 v letih 2020 in 2021 niso kršile strogih omejitvenih ukrepov zaradi pandemije covida-19. Vendar pa v pisnem zagovoru vztraja, da tega ni storil namerno in da je ravnal v dobri veri, poroča britanski BBC.

“Strinjam se, da je bil spodnji dom parlamenta zaveden z mojimi izjavami, da so bila na Downing Streetu 10 v celoti upoštevana pravila in smernice,” je dejal Johnson in pojasnil, da je izjave podal “v dobri veri” in na podlagi tega, kar je takrat vedel in čemur je verjel, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot je še dejal nekdanji britanski premier, ni nobenega dokaza, da je parlament zavajal “namerno ali iz malomarnosti”. “Nikoli ne bi niti v sanjah pomislil, da bi to storil,” je zatrdil v svojem 52 strani dolgem pisnem zagovoru. Po njegovih besedah je izjave tudi popravil “ob prvi priložnosti”.

Ob tem je tudi zavrnil prepričanje parlamentarnega odbora, ki ga preiskuje, da dokazi jasno kažejo, da so bile kršitve ukrepov zaradi pandemije covida-19 z zabavami očitne, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Ne obstaja niti en dokument, ki bi kazal na to, da sem prejel kakršno koli opozorilo ali nasvet, da je kateri koli dogodek kršil ali bi lahko kršil pravila ali smernice,” je zatrdil Johnson.

Bo zaslišanje usodno za Johnsona?

Afera Partygate je močno prispevala k padcu Johnsonove vlade in njegovemu odstopu.

Jutri bo Johnson stopil pred parlamentarni odbor, od tega nastopa pa bi lahko bila odvisna njegova nadaljnja politična kariera. Že dlje časa se namreč širijo govorice o njegovi morebitni vrnitvi. Če Johnson odbora ne bo prepričal z argumentom, da njegovo zavajanje ni bilo namerno, bi ga lahko obtožili zaničevanja parlamenta in predlagali sankcije, vključno z izključitvijo ali suspenzom. Če bi ga nato suspendirali za več kot deset dni, bi lahko prišlo do nadomestnih volitev na njegovem sedežu v okrožjih Uxbridge in Južni Ruislip v Londonu.

Odbor, ki preiskuje zadevo in bo presojal o Johnsonovem ravnanju, ima sedem članov: v njem sedijo štirje člani vladajoče konservativne stranke, trije poslanci pa prihajajo iz vrst opozicije, navaja tiskovna agencija Reuters. Predseduje mu laburistka Harriet Harman. Johnson je do odbora precej kritičen; med drugim mu očita nepošteno in pristransko ravnanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.