Vodja Wagnerja Prigožin s prvim video nagovorom po junijskem uporu

Svet 22. Avg 202307:27 > 11:42 7 komentarjev
Jevgenij Prigožin
REUTERS

Vodja Wagnerja Jevgenij Prigožin se je pojavil v prvem video nagovoru po neuspelem poskusu upora v Rusiji. S posnetka, kjer je videti Prigožina v bojni opremi, je mogoče sklepati, da je v Afriki.

Vodja ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin se je pojavil v prvem video nagovoru po neuspelem poskusu upora v Rusiji. Na posnetku, ki je bil objavljen na kanalih na Telegramu, povezanimi z Wagnerjem, je videti Prigožina v kamuflažnih oblačilih in bojni opremi, v rokah ima orožje. Stoji na puščavskem območju, sklepati je mogoče, da je v Afriki. V ozadju je več oboroženih moških v poltovornjaku. Na posnetku Prigožin pravi, da skupina skrbi za to, da bo Afrika “svobodnejša”.

Skupina Wagner ima v Afriki nastanjenih na tisoče borcev, piše BBC. Ti delujejo v državah, kot sta Mali in Srednjeafriška republika. Skupine za zaščito človekovih pravic in Združeni narodi opozarjajo na vojne zločine Wagnerjevih plačancev v Afriki.

Združeno kraljestvo pa je prejšnji mesec vodji Wagnerjevih operacij v Srednjeafriški republiki obtožilo mučenja in ubijanja civilistov ter proti njima uvedlo sankcije. ZDA obtožujejo Wagnerjeve borce, da so v Afriki obogateli z nezakonitimi posli z zlatom.

Jevgenij Prigožin
REUTERS

Prigožin: Wagner se bori proti kriminalcem in raziskuje rudnine

V videoposnetku je Prigožin dejal, da se Wagner bori proti islamskim skrajnežem in drugim kriminalcem ter raziskuje rudnine.

“Delamo. Temperature presegajo 50 stopinj Celzija. Vse je, kot nam je všeč. Podjetje Wagner izvaja izvidniške in iskalne akcije, zaradi česar je Rusija še pomembnejša na vseh celinah, Afrika pa še bolj svobodna,” njegove besede navaja BBC. “Pravičnost in sreča. Za Afričane smo poskrbeli, da je življenje Islamske države in Al Kaide ter drugih banditov nočna mora.”

Po njegovih besedah Wagner zaposluje, posnetku pa je priložena telefonska številka za vse, ki bi se želeli pridružiti skupini. Napovedal je, da bo skupina “še naprej izpolnjevala zastavljene naloge”.

BBC ni mogel preveriti, kje je nastal posnetek. Tudi Reuters ni mogel določiti lokacije ali preveriti časa, ko je posnetek nastal.

Prejšnji mesec so Prigožina fotografirali med afriško-ruskim vrhom v Sankt Peterburgu, ko se je rokoval z veleposlanikom in svetovalcem predsednika Srednjeafriške republike Freddyjem Mapoukijem.

Od junijskega upora Prigožin le redko v javnosti

Od junijskega upora ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu se Jevgenij Prigožin le redko pojavlja v javnosti.

Konvoj Wagnerjevih borcev je proti Moskvi krenil 24. junija, potem ko je Prigožin rusko vojsko obtožil, da je napadla njegove najemnike. Wagnerjeve sile so zavzele vojaško poveljstvo v Rostovu na Donu ter nekatere druge objekte v pokrajinah Lipeck in Voronež. Približno 200 kilometrov pred Moskvo je šef najemniške vojske dosegel dogovor z beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom in pohod ustavil.

Vojaki Wagnerja v mestu Rostov na Donu
Vojaki Wagnerja v mestu Rostov na Donu (REUTERS)

Dogovor je predvideval selitev šefa Wagnerja v Belorusijo in zaustavitev kazenskega pregona, ki so ga proti Prigožinu sprožili ruski organi. Prigožinov prihod v Belorusijo je 27. junija potrdil predsednik države Lukašenko, ki pa je že dober teden kasneje povedal, da je vodja Wagnerja znova na ruskem ozemlju. Ruska varnostna služba FSB je istega dne izvedla racijo njegove rezidence v Sankt Peterburgu, kjer so našli gotovino zlato in številne lasulje.

V dneh pred tem je bilo več javnih nesoglasij med Prigožinom in ruskim obrambnim ministrstvom glede vojne v Ukrajini. Prigožin je ministrstvo večkrat obtožil, da njegovi skupini ni zagotovilo streliva.

Prigožin je bogat ruski poslovnež s kriminalno preteklostjo, piše BBC. Znan je kot “Putinov kuhar”, saj je za Kremelj zagotavljal gostinske storitve. Leta 2014 je ustanovil skupino Wagner, ki je podprla proruske separatistične sile v vzhodni Ukrajini in naj bi Rusiji pomagal pri priključitvi polotoka Krim. Pred vojno v Ukrajini je imel Wagner okoli 5.000 borcev, večinoma je šlo za veterane ruskih elitnih in specialnih enot. Lani pa je Prigožin dejal, da se je število borcev povečalo na 25.000.

Po uporu je bila nadaljnja usoda Wagnerjevih operacij v tujini pod vprašajem, a je Kremelj, ki je priznal, da v celoti financira skupino, zatrdil, da se njeno delovanje v Afriki nadaljuje, piše STA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje