ChatGTP je po blokadi znova na voljo italijanskim uporabnikom

Svet 28. Apr 202320:42 1 komentar
Kako dobro zna ChatGPT programirati
PROFIMEDIA

Mesec dni po tem, ko je Italija blokirala program umetne inteligence ChatGPT podjetja OpenAI, je le-ta znova dovoljen. Program je konec marca blokiral italijanski organ za varstvo osebnih podatkov, saj ChatGPT po njihovih navedbah ni spoštoval podatkov uporabnikov in preverjal njihove starosti. Te pomanjkljivosti naj bi podjetje OpenAI zdaj odpravilo.

Program umetne inteligence ChatGPT podjetja OpenAI je po mesecu dni blokade v Italiji spet dovoljen, je danes sporočilo podjetje. Italijanski organ za varstvo osebnih podatkov ga je konec marca blokiral, saj naj ne bi spoštoval podatkov uporabnikov in preverjal njihove starosti. Pri OpenAI zdaj trdijo, da so te pomanjkljivosti odpravili.

“ChatGPT je spet na voljo našim uporabnikom v Italiji. Veseli nas, da jih lahko spet pozdravimo, še naprej smo zavezani varstvu njihovih osebnih podatkov,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil tiskovni predstavnik podjetja OpenAI.

To zdaj na svoji spletni strani objavlja informacije o tem, kako zbira in uporablja podatke uporabnikov, na domačih straneh ChatGPT in OpenAI pa zagotavlja “večjo preglednost” politike osebnih podatkov. Podjetje trdi tudi, da je uvedlo orodje, s katerim preverja starost uporabnikov v Italiji, ko se ti prijavijo v sistem.

Umetna inteligenca
Informacije o tem, kako program zbira in uporablja podatke uporabnikov, so zdaj javno objavljene. Na domačih straneh ChatGPT in OpenAI pa je zagotovljena “večja preglednost” politike osebnih podatkov. Foto: PROFIMEDIA

Svarila pred zlorabami besedilnih generatorjev

Italijanska agencija za varstvo podatkov, ki je ChatGPT konec marca blokirala, je danes nato priznala “ukrepe, sprejete za združitev tehnološkega napredka s spoštovanjem pravic posameznikov”. “Podjetje OpenAI, ki upravlja ChatGPT, je poslalo obvestilo, v katerem prikazuje ukrepe, uvedene v skladu z zahtevami organa,” so po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa sporočili iz agencije.

Evropski policijski urad Europol je konec marca posvaril pred zlorabami tovrstnih besedilnih generatorjev. Ti bi se namreč lahko uporabljali za dezinformacije, kibernetski kriminal, socialni inženiring in druge goljufije, saj ustvarjajo zelo realistična besedila.

ChatGPT (kratica za Chat Generative Pre-Trained Transformer) je sicer napreden program za komunikacijo z uporabniki s pomočjo umetne inteligence, ki je med drugim zmožen napisati esej, skladati glasbo in odkrivati napake v računalniških kodah. Program uporablja algoritem, ki izbira besede na podlagi izkušenj, pridobljenih pri pregledovanju milijard primerov besedil na spletu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje