Črnogorsko tožilstvo preiskuje Srbsko pravoslavno cerkev in kriminalni klan

Svet 24. Avg 202213:53 0 komentarjev
Duhovnik Črna Gora
PROFIMEDIA

Višje državo tožilstvo v Podgorici bo preiskalo navedbe črnogorskega portala M o morebitnih povezavah med Srbsko pravoslavno cerkvijo (SPC) v Črni gori in organizirano kriminalno združbo Škaljarji. Preiskavo je napovedalo, potem ko je portal M razkril del komunikacije o nabavi orožja za SPC med dvema pripadnikoma klana.

“Višje državno tožilstvo v Podgorici je odprlo primer po objavljenih prepisih v medijih, ki se nanašajo na nakup orožja in pripravo oboroženega upora ob parlamentarnih volitvah leta 2020. V nadaljevanju postopka bo sprejelo vse potrebne ukrepe, da preveri medijske navedbe in ugotovi vsa dejstva, potem pa bo sprejelo odločitev v primeru,” so sporočili iz tožilstva.

Pripadnika organizirane kriminalne združbe Škaljarji sta se po navedbah portala M (mportal.me) pred parlamentarnimi volitvami leta 2020 dogovarjala o nabavi orožja za Srbsko pravoslavno cerkev. Gre za Rista Mijanovića iz Cetinja, ki ga povezujejo s škaljarskim klanom, in Nikolo Dedovića, brata zdaj že pokojnega Igorja Dedovića, ki je bil eden od vodij klana.

Mijanović in Dedović naj bi si šifrirana sporočila v mesecih pred volitvami izmenjevala preko aplikacije SKY ECC. Mijanović je med 6. junijem 2020 in koncem septembra 2020 v komunikaciji pod šifro 4BM573, B40B01W prek omenjene aplikacije poslal celo 11.315 sporočil. V njih je med drugim obvestil Dedovića, da “cerkev” hoče nabaviti 100 kosov pušk AK-47 kalašnikov.

Vez med SPC in klanom naj bi bil Mitar Knežević, čigar brat je duhovnik. Knežević je bil sicer tudi del skupine srbskih ekstremistov, ki se je pripravljala, da “brani” cetinjski samostan med ustoličenjem metropolita Joanikija 5. septembra 2021, še piše portal M. Združba Škaljarji je nastala v črnogorskem mestu Kotor in velja za enega od najzloglasnejših klanov v Evropi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!