Danes je svetovni dan pice: katera je najdražja (VIDEO)

Magazin 09. Feb 202417:52 0 komentarjev
Pierchic, pica, Dubaj, pizza, najdražja, na svetu
Pierchic pica (Foto Zajem zaslona/YOUTUBE)

Pica z izbranimi sestavinami stane približno deset letnih poprečnih slovenskih plač. In kje jo lahko naročite?

Pica je ena najbolj popularnih jedi na svetu.

Italijanska pogruntavščina je iz hrane za reveže v drugi polovici 20. stoletja postala nadnacionalni hit in danes v enem letu ljudje pojemo vsaj 5 milijard pic, piše spletna stran Euro Pizza Products. Toliko jih namreč kupimo, v število pa seveda niso vštete doma narejene pice.

Za mednarodni dan pice velja 9. februar, ki je bil leta 2000 najprej razglašen za nacionalni dan pice v ZDA. Podatek o tem, kdo se je tega sploh spomnil, je izgubljen, piše spletna stran nationaldays.com.

Svetovni dan pice naj bi proslavili z vsaj dvema kosoma pice.

Danes obstaja brez števila inačic te jedi, le ena pa je najdražja.

In če ste mislili, da najdražjo pico najdete v njeni domovini, Italiji, ali morda v ZDA, kjer je prav tako postala že skoraj nacionalna jed, se motite. Najdražja pica na svetu je arabska.

Imenuje se Pierchic pica, naročite pa jo lahko v istoimenski luksuznI italijanski restavraciji v Dubaju. S ceno 180.000 dolarjev (malo manj kot 170.000 evrov), je nedvomno najbolj absurdno draga pica v zgodovini človeštva, piše spletna stran therichest.com. Sprva je bila narejena posebej za dubajsko kraljevo družino in sicer kot jed na silvestrovo, zdaj pa je na voljo vsakomur, ki bi želel zadovoljiti svoje bogataške brbončice.

Kaj je na pici, za katero bi moral poprečen Slovenec žrtvovati več kot desetletni neto zaslužek, takega, da opravičuje svojo ceno?

Kot piše pakistanska youtuberka Rukhsana Tunio na svojem Linkedin profilu, so to beli tartufi Alba iz Italije, črni zimski tartufi iz Francije, kašmirski žafran, gosja jetra iz francoske Gaskonje in iranski mandlji. Kot razkošnosti pritiče, pa seveda ne smejo manjkati tudi zlati lističi. Testo je narejeno iz ekološko pridelane arabske moke, testo pa vzhaja skoraj 72 ur. Edinstven okus pa pici menda daje rožnata sol iz avstralske reke Murray.

Če menite, da je to preveč, a želite poskusiti pico z jedilnim zlatom, pa lahko obiščete New York. Tam vam bodo v Industry Kitchen, pico na testu, v katerem je črnilo lignjev, obloženem s sirom Stilton, kaviarjem, jedilnim cvetjem, tartufi, francoskim foie gras in seveda zlatimi lističi, naredili za samo 2.000 dolarjev (1.854 evrov), pa piše portal followstylepassion.com.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!