Daniel nadaljuje uničujočo pot: v Libiji porušeni jezovi in na stotine mrtvih

Svet 11. Sep 202320:27 0 komentarjev
libija poplave
X

Porušeni jezovi, celotne soseske v blatni vodi, na stotine mrtvih in pogrešanih. To so posledice neurja Daniel, ki je – potem ko je opustošilo Grčijo – zdaj povzročilo katastrofalne poplave v Libiji.

Neurje, poimenovano Daniel, ki je prejšnji teden povzročilo katastrofalne poplave v Grčiji, prizadelo pa je tudi Turčijo in Bolgarijo, se je zdaj z uničujočo močjo zneslo še nad Libijo.

Zaradi neurja, ki ga je spremljal orkanski veter, in poplav je po uradnih podatkih umrlo 150 ljudi, a zelo verjetno je število mrtvih veliko večje. Med drugim se je zrušilo več zgradb, ljudje pa so ostali ujeti pod ruševinami in v vodi.

Več mest ob obali je uničenih, prizadeti so Bengazi, Sousse, in Al-Marj, najhuje pa je po dozdajšnjih informacijah v mestu Derna in okolici na vzhodu Libije. Pred mestom Derna, ki ima okrog sto tisoč prebivalcev, sta se zrušila vsaj dva jezova. Reka, ki teče skozi središče, je močno narasla in se razlila, iz vode so gledala le višja nadstropja stavb. Priče pravijo, da je voda v mestu segala tri metre visoko.

Oblasti v vzhodni Libiji so uvedle policijsko uro, šole in trgovine pa so zaprte. Predsednik vlade vzhodne Libije Osama Hamad je dejal, da se bojijo, da je mrtvih okrog 2000, več tisoč ljudi pogrešajo. Na posnetkih na družbenih omrežjih je videti ljudi, ki jih z ulic odnaša deroča voda, ogromne plazove blata, porušene zgradbe in celotne soseske, potopljene pod blatno vodo. Pogrešajo tudi devet vojakov, ki so sodelovali pri reševanju.

Neurje je pustošilo tudi na zahodnem delu Libije, najhuje je prizadeto mesto Misrata. Zaprta so tudi štiri velika naftna pristanišča.

Razdeljena država

Libija je po umoru dolgoletnega voditelja Moamerja Gadafija leta 2011 razdeljena med dve rivalski administraciji. Obe vladi sta po neurju razglasili tridnevno žalovanje. Po navedbah mednarodno priznane vlade v Tripoliju na zahodu države, ki jo vodi premier Abdul Hamid Dbaiba, gre za najhujše padavine v več kot 40 letih. Njegova administracija nima veliko vpliva na vzhod Libije, vendar je Dbaiba v nedeljo dejal, da je naročil vsem državnim organom, naj se takoj spopadejo z odpravljanjem posledic v prizadetih mestih. Dbaibovo vlado priznava libijska centralna banka, ki izplačuje sredstva vladnim oddelkom po vsej državi.

Medtem so predsednik rivalske vlade v Bengaziju Osama Hamad in ministri so odšli na prizadeta območja, da bi ocenili obseg škode.

Nocoj bo po napovedih neurje zajelo zahodni del Egipta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!