DUTB o tožbi proti skvoterjem: Preprečili smo škodljive posledice

Svet 08. Dec 202218:11 2 komentarja
avtonomna cona, plac
N1

V Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) so pojasnili razloge za vložitev tožbe proti 46 posameznikom, povezanim s skvotom Plac. Kot so dejali, je bila tožba za motenje posesti edino pravno sredstvo, ki so ga lahko izbrali za zaščito svojega premoženja. Družba naj sicer ne bi bila seznanjena z dejstvom, da so med toženimi tudi novinarji in fotograf. Če bodo s potrdilom delodajalca dokazali, da so bili v skvotu iz službenih razlogov, bodo tožbe proti njim umaknili, so napovedali.

V torek so uporabniki ljubljanskega skvota Plac (Participativna ljubljanska avtonomna cona) sporočili, da je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) vložila tožbe zaradi motenja posesti zoper 46 posameznikov. Kot smo poročali, naj bi DUTB tožbe vložil že 30. septembra, tožene stranke pa so jo po pošti prejele v preteklih dnevih. Na DUTB so dodatno pojasnili, da so se za tožbe odločili po tem, ko je postalo jasno, da dialog s predstavniki skvota ni možen. Kot so pojasnili, so tožbo vložili proti osebam, ki so se 3. in 4 septembra nahajale na posestvu, ter proti skupnosti Plac.

Poudarili so, da tožb niso vložili zaradi plačila odškodnin zaradi motenja posesti, ampak da bi preprečili izgubo posestvenega varstva. “Zakon lastnikom namreč v primeru, ko pride do motenja posesti nepremičnine, daje posestno varstvo, pri čemer je rok za uveljavljanje posestnega varstva 30 dni, odkar posestnik izve za motenje posesti in storilca,” so navedli. Prepričani so, da so z vložitvijo tožbe preprečili škodljive posledice in omogočili gospodarno uporabo sredstev proračuna ter njihovo čim večjo povrnitev državi.

Med toženimi so tudi trije novinarji Radia Študent in fotograf časnika Delo, zaradi česar so ravnanje DUTB obsodili v Sindikatu novinarjev Slovenije ter potezo ocenili kot grožnje in pritisk. Na DUTB so dejali, da so za to izvedeli iz medijev, vse, ki so bili v času popisa v prostorih Placa iz službenih razlogov, pa so pozvali, da to dokažejo s potrdili delodajalca. V tem primeru bodo tožbe proti njim umaknili, so zatrdili. DUTB naj sicer imen na spisku identificiranih oseb, ki jim ga je poslala policija, ne bi preučevala, saj za to nima pravne podlage.

Na vprašanje, ali je podpora, ki jo Placu izkazuje vladna koalicija, lahko razlog za umik tožbe, je izvršni direktor DUTB Mitja Križaj odgovoril, da je na podlagi vladnega sklepa to lahko mogoče. Tudi po besedah drugega izvršnega direktorja Žige Pfeiferja so vse možnosti še odprte, če pred sodbo pride do dogovora. Načrti za sprejem občinskega prostorskega načrta, ki potekajo za zemljišče v tem delu Ljubljane, sicer ne predvidevajo, da bi se stavbo Placa izločilo, vendar projekt po njegovih besedah še ni zapečaten.

“Če bi bilo v interesu javnosti, da bi se v tem delu izvajale kulturne dejavnosti, se lahko za to predvidi prostore,” je povedal Križaj. Napovedal je tudi, da se bodo na temo Placa v torek sestali s predstavniki ministrstva za kulturo.

avtonomna cona, plac
N1

O več kot 6.000 evrov uporabnine, ki jo DUTB želi za uporabljanje objekta, pa je Pfeifer pojasnil, da so znesek izračunali na podlagi najemnikov v sosednjem objektu. “Šlo je za informacijo skupnosti, kolikšni so ti stroški, ne za zahtevek za plačilo,” je dodal Križaj.

Na zaplet glede Placa so se odzvali tudi pri premierju Robertu Golobu. Kot so zapisali, si kabinet predsednika vlade ter ministrstvi za kulturo in za delo, družino in socialne zadeve že od začetka delovanja Placa prizadevajo najti ustrezno rešitev. “Koalicijski partnerji razumejo pomen avtonomnih con, kot dela urbane kulture, hkrati pa tudi stališče DUTB kot lastnika nepremičnine. V tem duhu bomo nadaljevali posredovanje med vsemi deležniki,” so dodali.

Uporabniki Placa so v začetku septembra začeli uporabljati zapuščeno stavbo v javni lasti na Linhartovi cesti v Ljubljani, potem ko je desetletje po propadu cestnega podjetja samevala, lastnica nepremičnine pa je postala DUTB. Predstavniki DUTB so novembra sicer najavili svoj obisk v stavbi, v kateri deluje Plac, ter zahtevali plačevanje uporabnine za objekt, a so obisk nato zaradi medijskega dogodka odpovedali. V prostorih, ki so jih po zasedbi očistili in uredili, organizirajo številne dogodke, uredili pa so tudi manjšo knjižnico in telovadnico.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje